Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya pendlarbussar öppnar för jobb i Härjedalens fjällvärld

Nya busslinjer öppnar möjlighet för dagpendling från Sveg till Lofsdalen och Vemdalen samt från Hede till Funäsdalen.
– Jättepositivt. Vi har behov av arbetskraft och nu får fler möjlighet att ta sig hit, säger Jonny Larsson, platschef på Lofsdalens fjällanläggningar.

Annons

Morgonbuss till Lofsdalen, Vemdalen från Sveg och från Hede till Funäsdalen. Under vintern finns möjligheten att dagpendla till jobb och aktiviteter på några av Härjedalens vintersportorter.

Från och med oktober månad går det att ta bussen till några av Härjedalens skid- och turistorter på morgonen, och åka hem på eftermiddagen. Det är kommunens arbetsmarknadsenhet som dragit igång ett projekt tillsammans med länstrafiken. Syftet är att underlätta för människor i behov av arbete att ta sig till de platser i kommunen där det finns just mycket arbete.

– Det här är ett led i vår målsättning, att se till att fler människor får jobb, säger Eva Larsson, platschef på arbetsmarknadsenheten, AME.

Diskussionen har funnits länge, varför går det inte att ta bussen från Sveg till Vemdalen och Lofsdalen på morgonen, eller bussen från Hede till Funäsdalen samma tid? Speciellt vintertid är behovet av arbetskraft stort i dessa tre vintersportområden, men utan bil eller möjlighet att ha någonstans att bo har det varit svårt för arbetssökande att ta jobb där.

– Det är något vi efterfrågat länge, varför går det att åka buss åt ena hållet på morgonen men inte åt det andra? säger Jonny Larsson i Lofsdalen.

Jonny Larsson är platschef på Lofsdalens fjällanläggningar, en av turistanläggningarna i länet som kan få det lättare att hitta arbetskraft när kommunen stöttar pendlingsbuss till bland annat Lofsdalen.

I somras började mer konkreta planer ta form, enligt Eva Larsson, AME. Enheten äskade pengar hos kommunledningen och fick en miljon kronor beviljat för ett bussprojekt under vintersäsongen 2016/2017.

Och nu är bussturerna igång. Tidig morgon, vid sjutiden, från Sveg till Lofsdalen och Vemdalen, samt från Hede till Funäsdalen, och på eftermiddagen hem igen. Måndag till fredag och söndagar. Allt inlagt i länstrafikens tidtabell.

– I Lofsdalen är behovet som störst inom fastighet- och städservice men även i liftarna finns det arbete. Nu kan folk som bor i Sveg komma och jobba hos oss under vintern, även om de inte har möjlighet att köra bil eller flytta upp hit. För oss är det jättepositivt, säger Jonny Larsson.

Projektet sträcker sig fram till april. Eva Larsson vill poängtera att bussturerna är för alla, det handlar inte bara om de som arbetspendlar.

– Varför inte en shoppingresa, eller om man vill åka skidor en dag.

Blir det någon fortsättning efter april?

– Ambitionen på sikt, om behovet finns, är att det här ska bli en del i länstrafikens ordinarie tidtabell i kommunen. Men vi ska utvärdera i april, sedan får vi se.

Kenneth Bergman och Eva Larsson från kommunens arbetsmarknadsenhet har jobbat med de nya bussturerna. Saknas på bild gör Johan Höglund som är den som lagt mest arbete på projektet.

Annons