Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öl och cigaretter köps för akutpengar från socialkontoret

Personalen i kassan på livsmedelsbutiken känner irritation över att rekvisitioner från socialkontoret tillåter att tobak och öl köps för skattepengar. Kommunen menar att det inte går att styra hur socialbidragen används.

Annons

– Det är provocerande att behöva sälja öl och cigaretter till dem som betalar med skattepengar.

Det säger en person som jobbar i kassan på en mataffär i Härjedalen. Hon berättar att de akutrekvisitioner som socialkontoret skriver sedan en tid tillåter inköp av alkohol och tobak.

– Tidigare var det ikryssat att man inte fick köpa öl och cigaretter men den senaste tiden har rekvisitionerna varit öppna för det, säger kassörskan.

Hennes kollegor stämmer in i kritiken och irritationen mot att behöva sälja öl och tobak på de rekvisitioner som kommer från socialkontoret och som affären sedan skickar till kommunen för att få betalt för.

– Pengarna borde gå till de som behöver mat, bostad och kläder och inte till att bidra till missbruk, säger en av de som jobbar i affären.

Anna Quarnå är enhetschef för individ- och familjeomsorgen i Härjedalens kommun. Hon säger att det inte är något nytt att man får köpa öl och tobak för försörjningsstödet som skrivs ut på akutrekvisitioner som kan lösas in i matbutik.

– Vad de som beviljas försörjningsstöd väljer att göra med sina pengar kan inte vi påverka, säger Anna Quarnå.

Bregott, korv och franska men även ciragetter och snus köps på rekvisition från socialkontoret.

Varför kryssar ni inte i rutan för att rekvisitionen inte gäller för öl och tobak?

– Vi kan inte styra vad personer gör med sitt beviljade bistånd. Det är upp till varje person hur de använder sina pengar.

Akutrekvisitionerna är ett engångsbeslut som ska lösa en akut situation för någon som behöver mat, medicin eller husrum. Om det visar sig att de beviljade pengarna används till annat kan det påverka framtida ansökningar. Socialförvaltningen har möjlighet att granska vad som köpts på rekvisitionerna.

– Brukar ni granska vad som köpts på rekvisitionerna?

– Det har hänt. Men det är inte heller så vanligt att vi skriver akutrekvisitioner. Det är svårt att göra bedömningen när någon ringer och säger att de är utan pengar, men vi gör så grundlig utredning vi kan utifrån varje enskild situation. Bedömer vi att det föreligger ett akut behov åligger det oss också att fatta ett beslut så den enskilde kan uppnå en skälig levnadsnivå, säger Anna Quarnå.

Annons