Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus när Sykes firade 20 år i Sveg

Hamburgare, tipspromenad och fiskdamm för de yngre. Men också samtal med företrädare för kommun och lokalt näringsliv.
– Vi har alltid haft en bra relation till dem här i Sveg, säger Robert Kallin, Nordenchef för Sykes

Annons

Robert Kallin är Nordenchef för Sykes med ansvar för 1800 anställda. Totalt har företaget 50000 anställda och kontor bland annat i Filippinerna och Egypten.

De amerikanska callcenterföretaget, med runt 50000 anställda runt om i världen, öppnade sitt kontor i Sveg för 20 år sedan.

Som mest har arbetsplatsen haft över 400 anställda, då hem-pc slog igenom på bred front i Sverige och var och vart annat hushåll skaffade sig sin första dator.

– Då kunde folk ringa och fråga om vart man skulle stoppa i en kabel. Nu finns det en helt annat datavana, säger en anställd som varit med länge.

De senaste åren har arbetsstyrkan pendlat mellan 200 och 250 personer, och idag finns ungefär 250 anställda innanför väggarna på Sykes byggnad i Sveg.

– Det känns fantastiskt bra, säger Sykes Nordenchef Robert Kallin, som varit med ända sedan företaget startade sin verksamhet i Sveg.

– Vi har alltid fått bra resposon från lokala myndigheter, kommun och näringsliv här i Sveg och verksamheten innanför väggarna fungerar väldigt bra, säger han.

Många ville se hur Sykes ser ut på insidan och blev guidade runt av HR-chefen Mathias Andersson

Det är en offentlig hemlighet att Sykes största kund i Sveg är flygbolaget SAS. Den som ringer bolagets kundservice hamnar med stor sannolikhet i Härjedalen. SAS har också fått pris för sin kundservice och ger en stor del av äran för det till Sykes i Sveg.

Men att vara beroende av en stor kund, i en värd där förutsättningarna kan ändras snabbt, har också sina sidor och det är svårt veta vad framtiden bär med sig.

– Den är enormt svår att sia om. Vi har ju ett väldigt stort ägg här, kanske vore det bättre att ha flera kunder. Det här är en kommersiell verksamhet och vi styr inte över alla skeenden. Men vi får alltid väldigt fina lovord från vår kund, säger Robert Kallin.

Constantin Larsson och Tomas Johansson fixkade burgare till alla som besökte företaget på dess 20-års jubileum i Sveg.

Dagen till ära bjöd Sykes Svegsborna på hamburgare, tipspromenad, rundvandring inne på kontoret (där det råder fotoförbud) och för de minsta var det fiskdamm. Men Sykes Nordenledning passade också på att sitta ner och tala med företrädare för kommun och näringsliv i Härjedalen.

– Liksom på andra håll runt om i Sverige har vi svårt att rekrytera personal. Kanske är det än svårare i glesbygd. Dessutom råder det bostadsbrist. Det är två grundkriterier som måste vara uppfyllda, annars kan det stoppa en utökning av vår verksamhet här, om vi skulle få fler kunder, säger Robert Kallin.

Moa Lindh satsade på fiskdammen.

Annons