Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-, VM- och EM-medaljörer ska hjälpa curlingen i Sveg

/
  • Ulrika Bergman och Anna Le Moine efter OS-guldet i Turin 2006. Två av de som kommer hem över jul för att ge lite tillbaka till sin gamla hemmaklubb.
  • Peder Carlsson hoppas på lite draghjälp för att få fart på curlingen i Sveg.

Curling på allra högsta nivå blir det i mellandagarna i Sveg när några av världens bästa curlingspelare strålar samman, för att ge lite draghjälp till sin gamla hemmaklubb.

Annons

De som är klara i skrivande stund är Christoffer Sundgren, Anna Le Moine, Margaretha Sigfridsson, Ulrika Bergman och Mia Boman (f d Zackrisson).

Läs mer: Här har ni laget annorlunda, om lag Sigfridsson inför OS i Sochi 2014, där det blev en silvermedalj

Tillsammans står de för fantastiska framgångar på curlingisen, med flera OS-, VM-, EM- och JVM-medaljer på meritlistan. Nu spelar de en uppvisningsmatch mot "hobbycurlarna" i Sveg, den 28 december, och deltar i en "prova på dag" för alla som är intresserade av curling.

– Det är väl det minsta man kan göra att vara med på något sådant här med tanke på vad klubben gett oss. Det ska bli jättekul och jag är väldigt glad att Peder har dragit i gång det här, säger Ulrika Bergman från Sveg som var med i det lag som tog OS-guld i Turin 2006.

Vad har då curlingklubben i Sveg betytt tror du, för din curlingkarriär?

– Den har ju sett till att bland annat jag har nått de framgångar jag gjort. Det hade varit svårt utan klubbens eldsjälar som sett till att vi haft en fin curlinghall, som ordnat tävlingar och mycket annat.

Curlingklubben i Sveg har flaggat för att det är svårt att få ekonomin att gå ihop. En reparation har satt djupa spår i kassan och klubben står också inför kravet på att byta sitt kylaggregat, en investering i miljonklassen. Samtidigt som ungdomsverksamheten går lite på sparlåga och det är svårt att engagera ideella krafter.

– Det behövs lite fart på curlingen i Sveg, vi behöver få in fler barn och ungdomar så vi har lite att bygga på, säger Peder Carlsson från curlingklubben, som tog initiativet till att bjuda in världsstjärnorna.

Nu hoppas han på lite intresse kring mellandagarnas curlinghändelse och ett uppsving för curlingen i Sveg.

– Jag tror att vi kan vara lite dragplåster och ta hand om dem som kommer för att titta. Men det är ju sedan det stora arbetet börjar, med att ta hand om dem som är intresserade. För min del kan jag absolut tänka mig att komma upp och hjälpa till flera gånger, även om jag inte kan hålla i någon regelbunden ungdomsträning, säger Ulrika Bergman som bor i Stockholm.

Curlingen legat lite på is för henne de senaste åren. Men den här säsongen är hon med i ett lag som spelar i motsvarande en korpserie i Sundbyberg.

– Det är en sak som är fantastisk med curling, man kan spela både gammal och ung och komma tillbaka efter en tids uppehåll utan att göra bort sig helt.

Och ni kan ju inte komma hem till Sveg och få stryk av ett gäng "hobbycurlare"?

– Nej det går inte, så nu blir det hårdträning, skattar Ulrika Bergman.

Läs mer: VM guld till lag Edin med flera härjedalingar i laget

Annons