Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert med beslutat fyrverkeriförbud

Härjedalens kommunfullmäktige har beslutat att införa ett totalförbud för privatpersoner att använda smällare och fyrverkerier. Om detta är genomförbart är dock högst osäkert, enligt en dom i förvaltningsrätten i Växjö.

Annons

Ett enigt kommunfullmäktige beslutade enligt ett medborgarförslag från Bodil Åslund Röst att totalförbjuda användande av fyrverkerier och smällare. Förslaget har beretts av miljö- och byggförvaltningen vilka gjort bedömingen att det saknas argument för att tillåta privatpersoner att avfyra fyrverkerier i Härjedalen.

I de lokala ordningsföreskrifter som förelåg tidigare var det tillåtet för allmänheten att avfyra fyrverkerier vissa tider under nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton.

Miljö- och byggförvaltningens beredning hänvisar även till att det i Falun och Ånge beskrivs en så omfattande begränsning som förbud.

Nu finns det likande fall även i andra delar av landet och i Växjö har de som vill skjuta fyrverkerier fått sin sak prövad och Växjös förbud har stött på patrull hos deras länsstyrelse och nu även i förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten gör samma bedömning som länsstyrelsen – att förbudet innebär en alltför stor inskränkning i den enskildes frihet, och att det inte ligger inom ramen för vad en kommun kan besluta genom lokala föreskrifter, skriver SVT Småland på sin webbsida.

– Det är lite typiskt, men det var väntat, säger Växjös kommunalråd Bo Frank (M) om beslutet till SVT.

I april fattade kommunfullmäktige beslut om ett totalt fyrverkeriförbud i Växjö tätort. På valborgsmässoafton upphävdes förbudet efter att en privatperson överklagat.

– Juridiken inte alltid överens med vad medborgarna tycker. 90 procent av de mejl vi får in har varit positiva till det här förslaget. Nu får vi ta frågan till regering och riksdag, säger Bo Frank (M) som konstaterar att det inte är läge att driva frågan vidare rättsligt.

– Det verkar utsiktslöst som det ser ut nu, utan vi får gå lagstiftningsvägen i stället, säger Bo Frank till SVT Småland.

I Växjö stötte ett fyrverkeriförbud på patrull i förvaltningsrätten. Om Härjedalens kommun är mera framgångsrikt med ett förbud återstår att se.

Annons