Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otydligt kring kommunens representation

/

Det är vanligt att det i kommunens representation inte framgår något syfte och vilka deltagare som är med. För detta ger den interna revisionen kritik.

Annons

Härjedalens kommuns representationskostnad uppgick under 2015 till cirka 5,3 miljoner kronor, 2,8 av dessa låg på kurskostnader.

– Vid stickprov har vi sett att syfte och deltagare saknas på flertalet fakturor. Logi och mat är inte särkilt specificerat på några utan redovisat i en klump vilket gör det svårt att göra rätt momsavlyft. Vår bedömning är att policy och riktlinjer måste uppdateras och följas, säger revisionens ordförande Folke Bäck.

– Sen kan man fundera på om 5,3 miljoner kronor är en rimlig summa, vad har kommunen fått ut för pengarna, säger Bäck som tycker att samtliga nämnder och kommunstyrelse måste ta en diskussion och utvärdera om de fått valuta för pengarna.

Positivt tycker Bäck att det är när han sett att kommunens alkoholpolicy har efterlevts i nästan samtliga fall.

– Det är bara vid ett tillfälle som alkohol funnits med på fakturan vid en konferens. Där har berörd chef fått en faktura på motsvarande belopp från ekonomikontoret, berättar Folke Bäck.

Annons