Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rallyhelg inleddes på översvämmad torvtäkt - avslutades på Svegssjön

/
  • Thomas Jansson arrangerar rallyhelgen i Härjedalen som i år inleddes på en översvämmad och frusen torvmyr strax utanför Sveg.
  • Mycket yta på Svegssjön utanför Herrö, där rallyekipagen körde två varv på tid och tävlade om vem som var snabbast.
  • Peter Schylberg snurrar lite vid målgång.
  • Ny förare i rallycirkusen i år, Peter Schylberg.
  • Magnus Proos under söndagens pass på skogsbilväg utanför Herrö.
  • Jan Andersson och Mikael Larsson håller koll på tiderna.
  • Kallt vara det, runt 10 minus ute på Svegssjön, och både lekamen och utrustning behövde värmas upp.
  • En hel del publik hade letat sig ner till Svegssjön för att se rallyförarna ta sig runt banan på isen.
  • Full fart.

Årets rallyhelg i Sveg inleddes på en översvämmad torvmyr strax utanför Sveg, där det på lördagen rådde i det närmast perfekta förhållanden för rally.
– Det har varit lite snö på isen som smält ner och skapat den där ytan man vill ha, säger arrangören Thomas Jansson från Rönninge.

Annons

Totalt är det 19 rallyekipage som samlats i Sveg för några dagars rallyläger, med start på lördagen, på en torvmyr strax norr om Sveg som svämmat över och frusit till. På en drygt fyra kilometer lång bana så testar förarna sina bilar och övar körteknik och kartläsning. Under helgen körs det även efter skogsbilvägar och ute på Svegssjön.

– Det är väl femtonde året vi är här, säger Thomas Jansson, själv bördig från Överberg.

Härjedalen bjuder på i det närmast perfekta förhållanden för rally enligt honom.

– Man behöver kylan och det finns ju här. Och så finns det gott om yta att åka på. Och inte minst, många som ställer upp ideellt och hjälper till på olika sätt, plogar banor och vägar, säger han.

En av dem är Mikael Larsson i Herrö, tidigare själv aktiv rallyförare. Till årets rallyläger, liksom till många tidigare, har han plogat upp banan som körs på söndagen, på Svegssjöns is utanför Herrö.

– Vi är väl totalt ett tiotal som hjälper till bara här i Herrö. Och sedan likamånga till på de andra ställena, säger han.

Teamen, upp till fem personer runt varje bil, kommer från Uppland, Stockholm, Mälardalen och Gotland och tränar. Två bilar hör dock hemma i Härjedalen. Rutinerade Magnus Proos från Sveg i en Saab och Peter Schylberg från Herrö som kör folkrace men som ska börja med rally under året, i en Opel Ascona.

– Det är bra att var här och nöta, komma i gång med kartläsningen och bli sams med kartläsaren (Håkan Eriksson). Bra tillfälle att träna, säger Peter Schylberg.

Förra året var svenska juniorlandslaget på plats. I år är det blandat, både seniorer och juniorer som testar sina fordon och färdigheter på isar och längs skogsvägar runt Sveg.

– Det rätt mycket socialt också. På tävling är det en helt annan stress. Här hinner vi samlas, äta middag tillsammans och lära känna varandra också, säger Thomas Jansson.

Annons