Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvisare sophantering ska utredas av kommunen - Alliansen fick igenom motion

/

En motion om mer rättvis sophantering antogs av Härjedalens kommunfullmäktige, sedan alla partier i opposition röstat för den. Den styrande minoriteten, som ansåg motionen besvarad, fick se sig nerröstade.

Annons

– Andemeningen är att man ska betala för mängden sopor, inte för hur många fastigheter man äger säger Centerns Jan-Erik Svensson.

Härjedalens kommun får i uppdrag att utreda en "enklare, rättvisare och miljövänligare" modell för sophanteringen, det är yrkandet i motionen från de tre Allianspartierna i kommunfullmäktige, Centern, Moderaterna och Liberalerna.

– Jag har kunder som får betala, dubbla, till och med tredubbla sopavgifter, säger Jan-Erik Svensson från Centern, som till vardags jobbar på ett skogsbolag i Härjedalen. Han var en av dem som var uppe i talarstolen och talade för motionen om en mer rättvis sophantering.

Renhållningsavdelningen jobbar med att ta fram nya föreskrifter för sophanteringen i kommunen. Flera så kallade B-områden, där det är en fast summa per år oavsett sopmängd, ska göras om till A-områden, där varje villahushåll har ett eget sopkärl som töms vid behov. Samma avdelning, som behandlat motionen, föreslog att den skulle avslås, dels på grund av att det redan pågår ett arbete om sophantering, dels med motiveringen att det är svårt att säga vad som är en "rättvis" sophantering.

"Om föreskrifter och taxa anses rättvisa är en tolkningsfråga", skriver renhållningsavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen i sitt förslag till beslut.

Men med hjälp av SD, Härjedalspartiet, Vox Humana och den politiske vilden Billy Anklew röstades Alliansens motion igenom, med siffrorna 17 mot, 21 för.

– Den utredningen får väl ingå i den som redan pågår. Alliansen vill utreda och det gör vi ju, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S).

Annons