Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekryteringskväll för kvinnor

Räddningstjänsten i Sveg har under många år haft flera kvinnor i sin styrka. Efter en rad omständigheter återstår nu bara en och därför hölls en rekryteringskväll enbart för kvinnor i torsdags.

Annons

Omsättningen av deltidsbrandmän är som vanligt ganska hög i Härjedalen, det är inget onormalt med det eftersom det kräver en hel del planering för att kunna klara de krav som finns under jourveckorna.

– Det går inte att göra några långa promenader med hunden eller skjutsa barnen till slalombacken i Björnberget, säger områdeschefen Roger Ohlsson som exempel.

Av de 20-22 personer som Räddningstjänsten i Sveg har så har det under de senare åren alltid varit 4-5 kvinnor.

– Men nu har vi bara en och då ville vi göra ett försök att få fler genom den här rekryteringskvällen. Det är ju bra om vi kan nå upp till åtminstone fyra igen, säger Ohlsson som har några platser att fylla och ser då helst kvinnor på dessa.

– De kvinnor vi har tappat har endera flyttat eller fått nya arbeten som inte gör att de kan kombinera, så det finns inga andra anledningar att de blivit färre.

Rekryteringskvällen lockade fem intresserade och enligt Roger Ohlsson så visade de ett stort intresse och var nöjda.

– Jag hade kanske hoppats på att det skulle komma dubbelt så många men det blev ändå bra. Vi berättde om vad det innebär att ingå i räddningstjänsten och så fick de titta runt lite i lokalerna och se eller prova på det fystest som alla måste klara, berättar Ohlsson.

Just nu är bemanningen i det södra området ganska bra, det finns några platser att fylla upp men så är det alltid enligt Roger Ohlsson.

– Något som är nytt är att det finns fler arbetsgivare som inte släpper personal till räddningstjänsten. Det är klart att de kanske också har tajtat till sin organisation och då kan de inte avvara personal som åker på utryckningar.

På torsdag hålls en rekryteringskväll i Funäsdalen, denna är dock öppen för såväl kvinnor som män.

Fem kvinnor kom när räddningstjänsten gjorde en drive för att värva ny personal i Sveg.

Annons