Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn: ”Det blev en bra avslutning till slut”

Victor Anttonen fick inte göra ett femte år på gymnasiesärskolan och på grund av ett sent beslut för detta blev han inte heller inbjuden till sin student tidigare i somras. I sista minut ordnade istället rektorn att Victor fick en form av student när övriga gymnasieelever slutade en vecka senare.

Annons

Läs mer: Victor missade studenten

– Jag tycker det blev en bra avslutning till slut och min upplevelse var att det var en glad kille som fick sin avslutning, berättar Härjedalens gymnasiums rektor Jonas Albonius.

Jonas Albonius, rektor på Härjedalens gymnasium

Anledningen till att Victor inte fick ett femte år menar Jonas Albonius är en kombination av att gymnasiet haft svårt att få tag på speciallärare och därför inte kunnat hjälpa Victor mer samt att det inte tillhör normen att ändra en studieplan mot slutet av utbildningen.

– Det känns inte bra att fortsätta utan lärare med rätt kompetens och eftersom utbildningen normalt ska gå under fyra år har vi inte planerat för ett femte. Helst ska man göra det redan från början. Därför var min rekommendation att vi inte skulle ha ett femte år, som Nämnden för bildning, fritid och kultur sedan beslutade att följa.

Vad säger du om att han har missat en stor del av sin utbildning på grund av den här avstängningen och därför borde ha rätt till extra året?

– När man blir avstängd har man ingen rätt att få tillbaka förlorad tid på det sättet. Jag vet tyvärr själv inte så mycket om avstängningen i sig för även om Victors mamma berättat för mig var det en rektor mellan mig och den som var rektor då så jag har inte kunnat få svar på det ordentligt, säger Jonas Albonius.

Beslutet att avslå ett femte år togs av nämnden den 12:e maj men på grund av den byråkratiska processen kring sådana beslut skickades det ut först i slutet av månaden, något som också spelade in i Jonas Albonius beslut att inte bjuda in Victor till övriga studentaktiviteter.

– Jag tyckte det var bäst att avvakta till beslutet var klart och när det väl kom var det för sent att få in honom i den vanliga ceremonin i kyrkan. Men jag tycker ändå det blev bra till slut, nu fick han mycket mer utrymme på avslutningen än han hade kunnat få på en vanlig student. Han fick gå upp på scen och ta emot sina omdömen och fick stora applåder så det kändes bra efteråt.

Du hade ändå rekommenderat att avslå ett femte år, varför inte fråga då om han ville vara med ifall det blev ett avslag?

– Det är klart, hade jag vetat att det hade sådan betydelse hade vi naturligtvis kunnat lösa något. Men det är en kommunikationsmiss. Det är förstås tråkigt att de känner sig besvikna men jag hade inte fått några indikationer på att det var viktigt.

Men är det inte en form av diskriminering att bara anta att han inte skulle vilja ta sin student som alla andra?

– Det är olyckligt om det uppfattas så men jag kan i alla fall garantera att det inte är en medveten form av negativ särbehandling.

Jonas Albonius håller tal i kyrkan på studenten

Fotnot: Att Victor blir av med fritids och kanske tvingas vara hemma hela sommaren är något som faller utanför skolans ansvar när Victor avslutat sin utbildning. Detta är istället något som Socialnämnden och LSS-enheten är ansvariga för.

Läs mer: Victor missade studenten

Annons