Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renar och halka inget skäl för lägre fart mellan Sveg och Hedeviken

/
  • Renar på väg räcker inte för att Trafikverket ska backa upp en sänkning av hastigheten på riksväg 84 från 100 till 80 km/h mellan Sveg och Hedeviken.

Trafikverket överklagar nu den sänkning av hastigheten på riksväg 84 mellan Sveg och Hedeviken, som länsstyrelsen beslutade om i onsdags efter flera renolyckor och avåkningar. Det rapporterar Sameradion. Trafikverket begär också inhibition av beslutet och ska lämna en motivering på måndag. Samma dag som hastighetssänkningen ska börja gälla.

Annons

Begäran om att sänka hastigheten från 100 till 80 km/h kom från Handölsdalens sameby som har sina renar på vinterbete i området. Det har varit svårt att hålla renarna borta från vägen och ett stort antal djur har fått sätta livet till. Flera avåkningar har också rapporterats från vägsträckan.

Läs mer: Bil sladdade av vägen norr om Glissjöberg

Efter en kort remissrunda så beslutade länsstyrelsen om en sänkning av hastigheten på vägsträckan mellan Sveg och Hedeviken, fram till mitten av april. Bristande vägunderhåll på vägsträckan har försvårat trafiksäkerheten under vintern och det finns fara för liv och hälsa. Det gör, enligt länsstyrelsen, att beslutet kan fattas utan någon djupare konsekvensutredning.

Läs mer: Akut hastighetssänkning på riksväg 84

Polisen hade inga synpunkter i sitt remiss-svar, Härjedalens kommun styrkte begäran om sänkt hastighet men Trafikverket gillade inte förslaget och sa nej i sitt remiss-svar. Bland annat med motiveringen att många bilförare inte skulle acceptera en hastighetsänkning på sträckan. Myndigheten menar också att samebyn är skyldig att märka ut områden där det finns renar och att det är upp till varje förare att själv anpassa hastigheten.

Nu väljer alltså Trafikverket att överklaga länsstyelsens beslut, det skriver Sameradion på sin hemsida. Någon motivering fanns inte på söndagen, den ska Trafikverket komma in med på måndagen, samma dag som hastighetssänkningen ska börja gälla. Myndigheten har också begärt inhibition av beslutet, alltså att verkställandet av beslutet ska skjutas upp, tills en prövning skett.

Läs mer: Bil körde upp på räcke vid riksväg 84

Läs mer: Krismöte om halkan väcker stort intresse

KRÖNIKA: Trafiksäkerhet - till vilket pris?

Annons