Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista läkaren lämnar Svegs hälsocentral

/

På måndag står Svegs hälsocentral utan fast läkare när den enda fast anställda läkaren inte kommer till arbetet. Enligt uppgifter till TH kommer läkaren inte att fortsätta jobba i Sveg. 

Annons

I ett brev till sjukhusledningen, som TH tagit del av, kritiserar läkaren ledningen och arbetet på Sveg hälsocentral. Det handlar om patientsäkerhet, arbetsklimat och hur verksamheten leds.

När TH frågar efter det aktuella brevets diarienummer visar det sig att brevet inte är registrerat, något som ska göras omgående.

Läkaren skriver att allt har försämrats under nuvarande ledning: Arbetsmiljön, patientsäkerheten, förtroendet för hälsocentralen och ordningen på jobbet.

"Många kroniska sjukdomar är eftersatta, palliativ och äldrevård så styvmoderligt behandlade att det inte upprätthåller godkändnivå."

Signering hinns inte med och remisser blir liggande på grund av tidsbrist, står det i brevet, som även beskriver hälsocentralen som patientovänlig och hälsofarlig för personalen. Brevet beskriver också hur hårt och trofast arbete enligt de lagar och riktlinjer som finns bestraffas samt att skvaller och feghet/underlåtenhet att ta professionellt ansvar – att hålla tyst – belönas.

"Det värsta är att arbetsgivaren har sån brist på förståelse och stöttning för den hårt arbetande fasta personalen. Det går inte att vara fast anställd läkare med nuvarande chef i Sveg", står det i brevet. Enligt vad TH erfar kommer läkaren inte att gå till arbetet på Svegs hälsocentral på måndag, vilket innebär att den sista fast anställda läkaren lämnar sin tjänst.

TH har under dagen sökt chefen för hälsocentralen i Sveg och primärvårdschefen i Region Jämtland-Härjedalen men inte fått kontakt.

Läs även "En arbetsplats med usel arbetsmiljö" och Svegs hälsocentral ses över efter klagomål.

Annons