Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterska kritiseras för vårdbeslut

I samband med att en äldre person ådragit sig en höftfraktur valde en sjuksköterska i Härjedalen att välja annat transportsätt än ambulans på grund av att en ambulansvårdare var för trött. Beslutet kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Hemtjänstpersonalen på en ort i Härjedalen hittade patienten på golvet efter ett fall i hemmet. Denne hade varit sjuk, med kräkningar och diarréer, och förlorat en del vätska samt klagade nu på våra smärtor från höften.

Trots att patienten var i ett mycket svagt tillstånd med misstänkt fraktur fattade ambulanspersonalen beslut om att låta patienten åka till sjukhus i taxi/bårbil i stället för ambulans.

Röntgen som utfördes på sjukhuset visade på lårbensfraktur och efter blodprover kunde man även konstatera att patienten led av svår njursvikt på grund av vätskebristen.

IVO väljer nu att rikta kritik mot sjuksköterskan för att ha utsatt patienten för en risk och onödigt lidande genom att fatta beslut om annat transportsätt än ambulans. Att patienten fick transporteras i taxi/bårbil till sjukhuset kan enligt IVO inte anses förenligt med god och säker vård.

Enligt sjuksköterskans yttrande var anledningen till beslutet att ambulanssjukvårdaren inte fann sig i skick att utföra ytterligare en transport eftersom denne hade arbetat under för många timmar i sträck utan vila. IVO anser att ett beslut att annat transportsätt än ambulans ska fattas utifrån patientens aktuella tillstånd och behov av övervakning och vård under transport till sjukvårdsinrättning och inte utifrån ambulanspersonalens behov av återhämtning.

IVO riktar också kritik till vårdgivaren, Region Jämtland Härjedalen, då de bär det yttersta ansvaret för att den personal finns som behövs för att god och säker vård ska kunna ges.

En sjuksköterska kritiseras för att ha valt taxi/bårbil som färdsätt till sjukhus i stället för ambulans då en patient ramlat och brutit lårbenet.

Annons