Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården har bett Bjarne om ursäkt

/

Sveriges Television, Metro, Aftonbladet - läkaren som ifrågasatte Bjarne Kvilvangs diagnos, fibromyalgi, blev en riksnyhet efter publiceringen i Tidningen Härjedalen.
– Jag hade inte räknat med att det skulle bli en sådan spridning, säger Bjarne Kvilvang själv.

Annons

Efter artikeln i Tidningen Härjedalen den 21 januari började telefonen ringa och mejlkorgen fylldes. Nyheten om Bjarne Kvilvang och det bemötande han fick av en läkare på hälsocentralen i Sveg spred sig och samtalen och meddelandena fortsatte att strömma in.

– Det har till 98 procent varit positiv feedback. Förutom journalister som vill skriva är det många som hört av sig på olika sätt och tyckt att det var modigt av mig att berätta om det här. Många också som säger att de har liknande upplevelser, att de blivit bemötta på ungefär samma sätt, säger Bjarne Kvilvang.

Mötet med läkaren, när Bjarne Kvilvang berättade om att han lider av fibromyalgi och besvären han har, är numera välkänt. Läkaren hävdade att diagnosen inte finns och vecklade in sig ett ett resonemang om sjukskrivning och om att jobba deltid i allmänhet. Något sjukintyg blev det inte. Bemötandet har sedan kritiserats från flera håll, bland annat av primärvårdschefen Anna Granevärn och av politiker i regionsstyrelsen i Jämtland/Härjedalen.

Dagen efter att artikeln publicerats hörde chefen för hälsocentralen av sig och bad om ursäkt för det som hänt i ett mejl. Det hela var ett "respektlöst bemötande" som "inte är acceptabelt", det har hälsocentralens chef förklarat för läkaren.

– Även läkaren själv har ringt upp mig. Han erkände att diagnosen fanns och har bett om ursäkt för sitt bemötande. Jag har accepterat det, säger Bjarne Kvilvang.

Bjarne Kvilvang fick ett sjukintyg från en annan läkare och har haft ett avstämningsmöte med försäkringskassan som nu inlett en utredning om sjukersättning (sjukpension) på 75 procent.

– För mig är det värmande så klart att många bryr sig och kanske får lite mer förståelse för hur det är att leva med smärta, säger Bjarne Kvilvang om uppmärksamheten som blivit.

Annons