Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattjakt med hjälp av telefon och dator

/
  • Det är ingen äggtjuv. Det är en geocachare. Fågelholken är specialkonstruerad för geocaching. Hålet är igenspikat så att inga fåglar kan sätta bo där.
  • – Ser man folk som irrar omkring på konstiga ställen och beter sig underligt är det troligen någon som letar en geocache eller någon annan skatt, säger Kickan Pålsson.
  • Det finns ett hundratal geocachar i Härjedalen. Kickan Pålsson har tagit många av dem. Och fler blir det.
  • Fågelholken är specialkonstruerad för geocaching. Hålet är igenspikat så att inga fåglar kan sätta bo där.
  • Kickan Pålsson letar geocachar med hjälp av gps i telefonen.

Geocaching har blivit populärt de senaste åren. I Härjedalen finns geocachar i skog och mark, byar och längs vägar. Det finns massor av människor som letar dessa gömda små lådor med hjälp av gps och koordinater.

Annons

Kickan Pålsson är entusiastisk geocachare. Utrustad med sin mobiltelefon ger hon sig iväg för att leta skatter, gömda i små lådor. Ofta är maken Leif och någon av sönerna Grim och Loke med. Hittills har de tagit 150 cachar. 

– Det är så roligt, som att gå på skattjakt. Man blir som ett barn igen, säger Kickan Pålsson entusiastiskt.

 Det hela startar vid datorn. Digitala kartor visar var det finns geocachar utlagda. Det finns ett hundratal i Härjedalen. När Kickan Pålsson zoomar ut och kartbilden visar hela världen är nästan hela kartan täckt av cachar.

Det var sonen Grim som introducerade familjen Pålsson i skattsökandet. Kickan Pålsson googlade på ämnet, köpte en gps i fyndhörnan på en elektronikbutik och sedan var hon fast.

– Det är några är sedan. Hela familjen fastnade för det här direkt. Det roligaste är att de ligger vid något som är värt att se. Jag har fått se många ställen jag aldrig hade hittat till annars.

Ett av ställena är en grotta mellan Mosätt och Herrö där Korskällhögs-Sven skulle ha bott när han var på rymmen efter att ha slagit ihjäl sin hustru. Ett annat ställe är en specialkonstruerad fågelholk, endast för geocaching, med igenspikat hål så att inga fåglar kan ta sig in. Ett tredje är Fnuchens utsiktstorn.

– Det är en fantastiskt utsiktsplats. Jag skulle aldrig ha åkt dit utan att söka en cache.

Kickan Pålsson har placerat ut två cachar. Båda ligger i Duvberg.

– Det finns två fina platser där som jag tycker är värda att besöka, en utsiktsplats och en sten som ser ut som en kyrka.

Kickan Pålsson tycker att de kluriga cacharna, som är formulerade som gåtor eller chiffer, är roligare än de med exakta koordinater.

– Det är inte ovanligt att cacharna är formulerade som gåtor, ibland i flera steg. Det blir som att lösa ett mysterium att ta sig fram till sista cachen. 

Kickan Pålssons er fram emot semester i sommar. Då ska hon ta några cachar till.

– Det blir några i Sverige men jag tror att jag ska främst koncentrera mig på Norge i sommar.

Annons