Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle hämnas efter fyllebråk – kraschade ruta på fel hus

Några unga tjejer på ett av HVB-hemmen i Sveg fick en obehaglig överraskning i helgen. Tre män bankade så hårt på deras ruta att den gick i kras.
– De var ute efter hämnd, säger Niklas Quarnå, enhetschef.
Men i fyllan och villan tog de helt fel.

Annons

Slog sönder en ruta. Och dessutom var det fel ruta. Personen marodörerna sökte efter bodde inte i rummet. Inte ens i huset skulle det visa sig.

Efter en allmänt stökig kväll på Sveg i lördags, polisen rapporterar om bråk både utanför restaurang Mysoxen och Statoil, fick tre något överförfriskade herrar för sig att de skulle göra upp med en annan person.

Stökig natt på Sveg i lördags

– Det är så vi har förstått det, säger Niklas Quarnå, som är enhetschef för ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar i Sveg.

Av okänd anledning beslutade sig de tre männen för att personen de skulle göra upp med bodde på det aktuella HVB-hemmet. Vid halvtretiden natten mot söndagen började de banka på rutan till ett av rummen på hemmet. Bara det att där bor det några unga tjejer.

– De har absolut ingenting med det här att göra. Och den personen de letade efter har ingen anknytning alls till HVB-hemmet, säger Niklas Quarnå.

Männen bankade så hårt att ytterglaset i rutan gick sönder. Sedan bytte de taktik och började banka på dörren till huset istället.

– De ville väl väcka hela huset.

Personalen på boendet hade nu vaknat och gick ut och pratade med männen. Som ganska snart fick klart för sig att personen de letade efter inte bodde där.

Har du fått någon inormation om graden av berusning?

– Nja, de var väl inte helt nyktra, det har min personal berättat för mig.

Männen droppade av, aningen snopna över oförrättat värv.

– Jag vet inte vad som hänt tidigare, det enda vi hört är att det varit någon incident vid Statoil och något bråk på Mysoxen. Så vitt vi vet var ingen av våra ungdomar inblandade i det och personen de letade efter har ingen anknytning hit.

Niklas Quarnå har inte upplevt någon liknande skadegörelse mot ett HVB-hem i Sveg tidigare.

HVB-hemmet har gjort en polisanmälan om skadegörelse. Niklas Quarnå poängterar att personalen inte upplevde det som att männen hade några främlingsfientliga eller rasistiska avsikter.

– Det verkar ha varit något personligt. Sedan vet jag inte om polisen gör en bedömning att det handlar om ett hatbrott. Det är upp till dem.

Hur är det med tjejerna?

– Det är lugnt. Vi har pratat igenom det som hänt och de förstår att männen inte var ute efter dem. Sedan har ju alla som bor här olika erfarenheter och det är svårt att säga hur en sådan här händelse påverkar.

Vad skulle männen göra med personen de sökte efter?

– Avsikten var att "reda upp" något som hänt tidigare under kvällen, exakt hur kan jag inte svara på. Men det är väl sällan man kommer på de mest geniala lösningarna den där tiden på natten efter en festkväll, säger Niklas Quarnå.

Slog sönder en ruta. Och dessutom var det fel ruta. Personen marodörerna sökte efter bodde inte i rummet. Inte ens i huset skulle det visa sig.

Annons