Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud kräver snabba åtgärder för bättre arbetsmiljö på kommunkansliet

/
  • Skyddsombudet benämner arbetsmiljön som
  • – Siffran för kränkningar är extremt hög inom kansliet. Fler än var tredje person har blivit utsatta för kränkning, säger Rikard Mattsson, ordförande i Kommunal i Härjedalen.

Skyddsombudet kräver snabba åtgärder för att få till en bättre arbetsmiljö på kommunkansliet i Härjedalens kommun. Arbetsmiljön är enligt skyddsombudet "väldigt dålig". Personalen "skräms till tystnad", "härskarteknik används" och det finns "stora samarbetsproblem". Kommunen har till på måndag på sig att svara.

Annons

Arbetsmiljön på kommunkansliet är "väldigt dålig" och har varit det en längre tid. Det skriver skyddsombudet i ett brev till Härjedalens kommun i en så kallad 6:6a-anmälan och kräver långtgående åtgärder för att komma tillrätta med den dåliga arbetsmiljön. Det är växeln, vaktmästeriet och kontorspersonal som berörs.

Facken Kommunal och Vision stödjer skyddsombudets krav på åtgärder. Både skyddsombudet och facken påpekar att arbetsgivaren har känt till de dåliga förhållandena en längre tid utan att göra något åt det.

Brevet lämnades till kommunen i tisdags. Svar krävs senast på måndag den 21 mars. Skyddsombudet kräver åtgärder enligt arbetsmiljölagens sjätte kapitel sjätte paragrafen. Det handlar om åtgärder för en bättre arbetsmiljö. Om kommunen inte svarar i tid – eller om skyddsombudet inte är nöjd med svaret – lämnas ärendet till Arbetsmiljöverket, som kan besluta om vite eller stänga arbetsplatsen.

Personalen "skräms mer eller mindre till tystnad då de annars får erinran", står det i brevet. Skyddsombudet benämner arbetsmiljön som "väldigt dålig" och beskriver "stora samarbetsproblem mellan chef och medarbetare".

– Siffran för kränkningar är extremt hög inom kansliet. När det gäller kränkande behandling kan man inte acceptera någon annan siffra än noll och här har vi astronomiska tal. Fler än var tredje person har blivit utsatta för kränkning. Det handlar inte om småsaker utan grundläggande rättigheter på arbetet, säger Rikard Mattsson, ordförande i Kommunal i Härjedalen om resultatet av personalenkäten, som kommunen genomförde i höstas.

Han vill inte ge några exempel utan beskriver helheten som "bedrövlig".

I brevet står att personalen ska kunna arbeta i en sund och säker arbetsmiljö. De ska bli bra bemötta av chefen och ha inflytande över sin arbetssituation.

Johan Höglund, styrelseledamot i Vision, bekräftar att de har medlemmar inom kansliet som tycker att arbetsmiljön är dålig.

– Problemen har funnits åtminstone sedan i somras. Då antogs en åtgärdsplan för att lösa situationen. Personalen upplever att problemen är kvar och vi vill att man tar nya tag för att lösa det här och gärna kopplar in företagshälsovården, säger Johan Höglund.

Siffrorna i personalenkäten som genomfördes i höstas bekräftar det skyddsombudet och facken redogör för.

I den senaste personalenkäten uppger över en tredjedel inom kansliet att de har blivit utsatta för kränkande särbehandling eller mobbning av chefen eller kolleger. Nio procent uppger att de har blivit utsatta för våld eller hot av chefen eller arbetskamrater.

"Det är ohyggliga siffror som det inte arbetas med idag. Det finns ingen tillit längre mellan medarbetare och chef, och härskarteknik används av chefen", skriver skyddsombudet i brevet, som stöds av både Kommunal och Vision.

Annons