Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slitna ytskikt, hål i mattan och svartmögel i duschrummen

/
  • Ett av flera omklädningsrum där Miljö- och byggförvaltningens tjänsteman upptäckte brister.
  • Sporthallen i Sveg används också som idrottssal av Södra skolans elever.

Omklädningsrummen och duscharna i Sporthallen i Sveg måste renoveras snarast. Bristerna i underhållet är "av sådan dignitet att de kan orsaka olägenheter för skolans elever", skriver miljöförvaltningen i sitt beslut.

Annons

Det var vid ett tillsynsbesök i början av december som miljö- och byggförvaltningens tjänsteman upptäckte stora brister i underhållet av Sporthallens omklädnings- och duschrum. Sporthallen används som idrottssal av eleverna på Södra skolan och Härjedalens gymnasium.

"Den rikliga mikrobiella påväxten som finns i duschutrymmena får anses utgöra en risk för olägenhet för människors hälsa", skriver miljöförvaltningen i sitt beslut, där man också kräver en handlingsplan för renovering av utrymmena ska ta fram snarast, dock senast den 30 juni.

Även ytskikten golv och bänkar är slitna.

– Vi fick in det här ärendet före helgerna, berättar Ann-Kristin Olofsson, fastighetssamordnare på Härjedalens kommun.

Det är kommunala fastighetsbolaget Härjegårdar som äger fastigheten och enligt Ann-Kristin Olofsson kommer bolaget börja åtgärda vissa saker redan under påsklovet.

– Bänkarna ska vi se över nu. Problemet är ju att det är verksamhet i lokalerna och vi kan inte gör något förrän det är lov.

Enligt henne är den mikrobiella påväxten svartmögel som finns främst i de silikonfogar mot golv, vägg och tak inne i duschrummen.

– Vi får se hur vi ska göra, kanske går det att tvätta bort, säger Ann-Kristin Olofsson.

Miljö- och byggförvaltningen noterade också att golvmattan var sliten och att den även släppt på vissa ställen. Det fanns också hål i den.

– Det blir nog att riva ut den. Man lappar inte gamla och trasiga mattor, säger Stig Holm, VD för Härjegårdar.

De här bristerna, är det fråga om dåligt underhåll?

– Det handlar om normalt slitage. Det är stora skillnader i de olika omklädningsrummen, betydligt mer slitet i gossarnas än i flickornas. Och det gäller både omklädningsrum och duschrum, säger Ann-Kristin Olofsson.

Vad renoveringen kommer att kosta är svårt att säga, men i ett första läge räknar Härjegårdar på en summa någonstans mellan 200 000 och en halv miljon.

Annons