Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutförde paddlingen mot cancer - efter uppehåll på två år

– Har jag bestämt mig för att göra något så gör jag det.
Lasse Floberg från Ytterhogdal började sin paddling från Ljusnans början tills dess slut för två år sedan. Målet var att samla in pengar till Cancerfonden.
Nu har han nått målet.

Annons

Lasse Floberg hade gett sig den på att paddla Ljusnan. Och han gjorde det också, trots inflammation i armarna och en bruten fot.

För två år sedan, sommaren 2014, gav sig Lasse Floberg ut på den tur han länge drömt om - att paddla Ljusnan från Bruksvallarna i norr till utloppet i Östersjön vid Ljusne. Då tog det stopp efter sju dagars paddling vid Byvallen strax utanför Sveg.

– Jag fick inflammation i armarna. Jag kunde inte röra dem.

Flera i Lasses närhet hade då drabbats av cancer, och han såg paddlingen som ett sätt att uppmärksamma och samla in pengar till Cancerfonden - för att bidra till forskningen kring att få fram ett botemedel mot sjukdomen.

– Det kändes litegrann som att jag svikit dem som hade skänkt pengar. Men jag var helt inställd på att fortsätta.

Färden skulle egentligen ha gått vidare redan förra året, då satte en bruten fot stopp. Så det blev i sommar istället, tillsammans med kamraten Tomas Delbåge från Stockholm. Måndagen den 5 augusti gav de sig iväg från Byvallen och sex dagar senare paddlade de in i slutmålet Ljusne på sina kajaker.

En färd som bjöd på en hel del dramatik.

– Det var tur att vi var två, Tomas räddade livet på mig, säger Lasse Floberg.

Av misstag hamnade kamraterna i en flera hundra meter lång fors vid Ljusdal. Båda ramlade i vattnet. Lasse drogs med i de meterhöga strömvågorna och slog i den steniga botten flera gånger.

– Jag trodde att jag skulle dö. Men Tomas tog sig i land och kunde sedan få tag på mig och hjälpa mig upp i kanoten igen, säger Lasse Floberg.

Där kunde färden ha tagit slut. Men Lasse och Tomas hade siktet inställt på att ta sig hela vägen och paddlade vidare.

– Sista dagen gick det lätt. Det var den längst sträckan vi gjorde - 5,3 mil. Men vi visste att vi skulle hinna fram i tid och det kändes lätt, säger Lasse Floberg.

Via sin insamling på Cancerfondens hemsida har Lasse dragit in drygt 10000 kronor till arbetet mot sjukdomen. Målet är 100000. Själv har han bestämt sig för att skänka fem procent av intäkterna från sitt företag till fonden, fram till årets slut, och han hoppas att fler ska följa efter.

– Det är ju därför jag gjort det här. Man hör varje dag om folk som blivit drabbade.

Blir det några fler paddelfärder?

– Jag vet inte. Vi har pratat lite om Dalälven. Vi får väl se om vi hittar någon lämplig sträcka, säger Lasse Floberg.

Vill du stötta Lasse Flobergs insamling? Den finns på webben, på adressen: www.cancerfonden.se/insamlingar/paddla-ljusnan

Tomas Delbåge fanns också med på färden.

Strax här nedanför tvingades Lasse Floberg avbryta för två år sedan, i Byvallen. Nu har ha paddlat resten av sträckan ner till Ljusne.

Annons