Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Småpartiernas" stöd fällde S och V - styret i Härjedalen

/
  • Nöjd Pelle Persson, partiledare för Vox Humana, efter att hela kommunstyrelsen (där han själv också satt med), med förra kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) i spetsen, avgått.
  • Olle Larsson, partiledare för Härjedalspartiet.

Vox Humana, Härjedalspartiet, Sverigedemokraterna och den politiska vilden Billy Anklew spelade tillsammans en avgörande roll på måndagens kommunfullmäktige.

Annons

När Moderaten Victor Ericssons yrkande, om att inte bevilja ansvarsfrihet till kommunstyrelsen och socialnämnden, bifölls av alla partier, som inte hör vare sig till den borgerliga Alliansen eller vänstersidan, stod det klart att det fanns en majoritet för förslaget. Frågan gick aldrig ens till votering. Konsekvensen blev att kommunstyrelsen och socialnämnden avgick, och att kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) avsade sig sina uppdrag på stående fot.

I praktiken handlar det om en maktkupp, där Allianspartierna M, C och L kommer att söka stöd för att regera Härjedalen i minoritet framöver, i första hand hos de partier som stöttade Victor Ericsson yrkande på fullmäktige i måndags.

Vox Humanas Pelle Persson inledde den här mandatperioden i ett samarbete med S och V, ett samarbete som avslutades efter att de två partierna deklarerat att de inte längre ville samarbeta med Vox Humana, vid kommunfullmäktige i februari.

Läs mer: S och V avslutar sitt samarbete med Vox Humana

Då blev den styrande minoriteten ännu mindre.

– De sparkade ut Vox Humana, det är klart det får konsekvenser, säger Pelle Persson nu i en kommentar till den senaste politiska turbulensen i fullmäktige.

– Har man inte egen majoritet, men tror att man kan agera som att man har det, ja då kan man få lära sig vad det innebär, kanske lite hårdhänt, säger Vox Humanas partiledare.

Pelle Persson visste att yrkandet var på gång men säger att han inte ställt några krav på Allianspartierna, för att stötta det. Inte ens att sitta med i kommunstyrelsen som han gjorde fram till i måndags.

– Det vore rätt skönt att slippa, säger han.

Vad tror du blir bättre nu då?

– Det kan inte bli sämre iallafall. Men nu måste de (allianspartierna) prata med oss och visa lite ödmjukhet framöver. De har inte heller egen majoritet och det måste de förstås, annars blir inte heller de långlivade.

Även Olle Larsson, partiledare för Härjedalspartiet fick information om att yrkandet var på gång innan kommunfullmäktige. För hans parti var det självklart att stötta det.

– Vi är missnöjda med den politik som förts i det socialdemokratiskt styrda Härjedalen. Att kommunstyrelsen skulle ställa sina platser till förfogande, det var en naturlig konsekvens av att de inte beviljades ansvarsfrihet, säger han.

Vad hoppas du att detta ska leda till?

– Vi hoppas att det nya styret inte konsekvent ska säga nej till de motioner vi kommer med utan faktiskt se till innehållet. Känslan är att man tidigare sagt nej på grund av att motionerna kommit just från oss.

Kommer ni att stötta en Allians av M C och L som styr kommunen i minoritet?

– Förhoppningsvis skiljer sig inte deras politik så mycket från vår. Men vi håller oss till vårt valprogram och om det kommer förslag som går emot det kommer vi inte att stötta dem, säger Olle Larsson.

Thomas Johansson Nordqvist sitter in fullmäktige för Sverigedemokraterna. Även för honom var det självklart att stötta yrkandet.

– Vi kunde inte stötta en styrelse som slösar med våra skattepengar på det sättet och har ett så stort underskott redan i juni. Skattemedlen ska man vara rädd om, det är en form av stöld att ta ut mer skattepengar än man måste. En budget ska hållas, punkt slut. Ett företag hade försatts i konkurs men kommunen eller regionen kan inte det och höjer istället skatten för medborgarna. 

Den 27 juni blir det ett extra kommunfullmäktige där nya ledamöter i kommunstyrelsen och socialnämnden ska väljas. Mötet hålls på Folkets Hus i Sveg och startar 18:00.

Annons