Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialförvaltningen köper konsult i chefs bolag

/
  • Socialförvaltningen valde att hyra in en konsult från en enhetschefs bolag.   – Vi var noga med att det skulle bli bra. Vi var medvetna om att det kunde ifrågasättas men hade fullt fokus på att lösa frågan, säger socialchefen Denise Wallén.

En chef inom Socialförvaltningen har en underställd anställd i sitt eget bolag. Chefen är också anställd i ett bolag, fast inte i sitt eget. Alla jobbar de på Härjedalens kommun.
– Det var en mycket speciell situation. Vi begrundade den noga och kom fram till att vi inte hade något val, säger avdelningschefen Lars-Göran Fredriksson.

Annons

Den konsult som är enhetschef inom Socialförvaltningen i Härjedalens kommun är anställd via bemanningsföretaget Teambo konsult. Denna enhetschefen är i sin tur chef för en socialsekreterare som är anställd i enhetschefens eget aktiebolag IP Socionomkonsult AB. Kommunen hyr in socialsekreteraren av enhetschefens bolag.

Enhetschefen fakturerar 590 kronor i timmen och tar ut samma timpenning för restiden för socialsekreteraren. Enhetschefens bolag IP Socionomkonsult AB debiterar kommunen även för resekostnader och boende.

Fakturorna från IP Socionomkonsult AB attesteras och godkänns av enhetschefens chef som är avdelningschefen Lars-Göran Fredriksson.

Han berättar att han i första hand har kontaktat Proffice, som kommunen har ramavtal med, för att köpa socionomer.

– De kunde inte leverera de efterfrågade konsulterna så jag skickade frågan vidare till det 30-tal bemanningsbolag som har socionomer. Ingen kunde tillhandahålla en enda socionom.

Enligt Lars-Göran Fredriksson har enhetschefen som äger IP Socionomkonsult AB inte deltagit i upphandlingen i egenskap av enhetschef, däremot som företagsledare i sitt eget bolag.

– När ingen av de företag vi frågade kunde leverera socionomer föreslog enhetschefen en lösning utifrån det akuta läge vi hamnat i. Enhetschefen hade ett bolag som kunde tillhandahålla en socionom med den profil vi behövde och erbjöd sig bara att hjälpa till att lösa situationen, säger Lars-Göran Fredriksson.

Är det inte en märklig situation att bli konsult i en kommun och sedan ordna jobb till sitt eget bolag? Fanns det inget annat företag att teckna kontrakt med så att ni hade sluppit misstankarna om jäv?

– Det var en mycket speciell situation. Vi begrundade den noga och kom fram till att vi inte hade något val. Det fanns ingen annan att rekrytera. Hade det funnits det hade jag valt det, säger Lars-Göran Fredriksson.

Är det här verkligen bästa sättet att nyttja skattepengarna på?

– Vi har i första hand tagit hänsyn till kommuninvånarnas behov. Det handlade om barn och unga och det fanns ett stort behov. På ett sätt hade vi tur; det är en väldigt duktig konsult, säger Lars-Göran Fredriksson.

Gjorde inte blotta misstanken om jäv att ni borde ha avstått?

– Vi begrundade nogsamt de jävssituationer som kunde uppstå och styrde bort dem. Avtalet med IP Socionomkonsult AB ser ut som alla andra avtal, säger Lars-Göran Fredriksson.

Enligt socialförvaltningens chef Denise Wallén diskuterades frågan om att hyra in en konsult via enhetschefens bolag nogsamt innan kontraktet tecknades.

– Vi var noga med att det skulle bli bra. Vi var medvetna om att det kunde ifrågasättas men hade fullt fokus på att lösa frågan.

Kommunens revisor Folke Bäck ser inget fel i arrangemanget om inte den som äger bolaget har deltagit i upphandlingen.

– Är det ingen jävssituation ser jag inget fel. Den som äger bolaget kan dock inte ha deltagit i upphandlingsprocessen på något sätt, säger Folke Bäck.

Annons