Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spöken mitt på ljusa dagen vid brukshundklubben i Sveg

/
  • Elliegårdens Njord tyckte att det var varmt i Sveg. Det tyckte även husse Jan Bennerdt.
  • – Min asatrokull – som har namn efter asagudar – är sociala, glada och trevliga hundar, säger Bodil Åslund Röst som driver Elliegårdens kennel i Lillhärdal.
  • Spöken mitt på ljusa dagen vid bruksundklubben när det är mentalbeskrivning.
  • Marie Löfqvists Alice undrar vad det är för konstiga typer som skjuter i skogen.
  • Clumberspanieln Alice är ointresserad av den svarta overallen som dyker upp i skogen.
  • Mentalbeskrivningarna utfördes av Hans Kinn från Trönö.
  • Alice tyckte att det var en bra idé att leka med de skramlande burkarna.

Under en skogspromenad runt brukshundklubben i söndags träffade hundarna på många märkliga saker: Spöken, en gubbe som betedde sig konstigt, en overall som fladdrade upp och oväntade höga ljud. Allt iakttogs noga och protokollfördes.

Annons

I stekande hetta utsattes hundarna som kommit till Östra Härjedalens brukshundklubb, ÖHBK, för olika situationer: Spöken som närmade sig från olika håll, en gubbe i flaxande kläder som betedde sig underligt och sedan ville leka och skramlande plåtburkar som flög upp. Det fanns även skjutglada individer utposterade i skogen. Allt för att mentalbeskrivaren Hans Kinn skulle kunna se hundarnas reaktioner och beteenden och göra en mentalbeskrivning av hunden. Han iakttog djuren noggrant medan de följde sin husse eller matte längs banan i skogen med de olika överraskningarna.

Som mentalbeskrivare gäller det att bland annat se hur hundarna samarbetar, om de har leklust, rädsla, aggressivitet, nyfikenhet och hur de reagerar inför hot.

Bodil Åslund Röst föder upp Hovawart i Lillhärdal. Flera hundar från en av hennes kullar var med på mentalbeskrivningen i söndags och hon är nöjd med resultatet.

– Min asatrokull – som har namn efter asagudar – är sociala, glada och trevliga hundar, säger Bodil Åslund Röst som driver Elliegårdens kennel.

Marie Löfqvist från Älvros var på banan med sin clumberspaniel Alice, som var en trevlig och tillgänglig hund.

– Jag är jättenöjd med Alice. Hon har inga stora rädslor och de situationer som uppstår löser hon själv, säger Marie Löfqvist.

Annons