Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storpublik på kosläpp i Ytterberg

/

Kosläppet på Molycka gård i Ytterberg har blivit en riktig publikattraktion. Hur många besökare som dök upp är svårt att säga men byns befolkning mångdubblades under några timmar.

Annons

För tre år sedan genomfördes det första publika kosläppet på Molycka gård i Ytterberg och på kort tid har det nu blivit byns största enskilda besöksarrangemang.

– Det är 40 kor och nästan lika många kalvar som ska komma ut, förklarade speakern Torben Busk för den förväntansfulla publiken som avnjöt kolbullar, kaffe och korv för att hålla kylan borta under den kalla vårlördagen.

Korna står inne hela vintern och det är mycket sprätt i benen när de kommer ut på bete. För bonden Henrik Svensson är det ju inget märkvärdigt med ett kosläpp men då intresset är så stort så har han öppnat upp gården under dagen för besökare.

Först ut var korna och de bjöd på en uppvisning under några minuter, kalvarna däremot var mycket blygare, kanske på grund av publiken.

– Kommer de inte ut själva så brukar korna gå in och hämta sina kalvar, berättade Torben Busk från sin speakerposition på ett ladutak. Och det var just precis vad som hände, kalvarna njöt inomhus och var inte alls särskilt imponerade av att komma ut i hagen men när korna rusat av sig under en halvtimme så hämtade de sina kalvar.

Nu går korna på gården i Ytterberg fram till midsommar, sen körs de med lastbil till fäbodvallen. Där brukar de gå fritt fram till älgjakten och då buförs de hem på traditionellt sätt utan lastbilshjälp.

– Om någon är intresserad av att delta i buföringen så är det bara att kontakta Henrik, förklarade Torben Busk.

Annons