Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storrenovering eller nybygge - det är frågan för Södra skolan i Sveg

Södra skolan, där högstadie- och gymnasieelever får sin skolgång i Sveg, är i riktigt dåligt skick.
– Det är ett lapptäcke som heter duga. Att bara renovera är inte aktuellt utan det handlar om att riva och bygga nytt när det gäller de sämre lokalerna eller att rusta upp de bästa byggnaderna, förklarar kommunalråden Victor Ericsson (M) och Anders Häggkvist (C).

Annons

Under tisdagen blev utredningen kring den byggtekniska besiktningen av Södra skolan i Sveg offentlig. Det är ingen munter läsning för kommunledningen då det kommer att krävas stora åtgärder för att komma tillrätta med alla problem.

– Men det är ändå glädjande att vi fått bekräftat från mätningarna att luften i lokalerna inte har inneburit någon fara för ohälsa för elever eller personal, säger Victor Ericsson.

Att taken är platta på de flesta av skolbyggnaderna har blivit ett problem,, berättar Victor Ericsson.

– För alla föräldrar, elever och personal är jag glad att det här kommit upp. Som politiker är det dock jobbigare att få i sitt knä och jag känner mig provocerad över att ingenting har gjorts tidigare, säger Victor Ericsson.

– Vi kommer att ta det här på stort allvar. Två miljoner kommer att avsättas för att komma igång med projekteringsarbetet, uppdraget kommer att ges till Härjegårdar redan nu på fredag, säger Anders Häggkvist.

Några av byggnaderna som skolverksamheten bedrivs i är i mycket dåligt skick och inte värda att rusta upp.

– Det är redan ett lapptäcke som heter duga, säger Victor Ericsson.

– Grunden är välgjord i de flesta fall och går att använda om det skulle visa sig vara ett alternativ.

– Bästa byggnaden det är faktiskt den som är äldst, byggd 1938, berättar Anders Häggkvist.

Några siffror på vad hela kalaset kommer att landa på är alldeles för tidigt att uttala sig om tycker båda kommunalrådet. Det finns dock tumregler på vad nybyggnation och renovering kostar per kvadratmeter och en väldigt avrundad siffra i ett tidigt skede ligger på cirka 80 miljoner kronor.

– Nu måste vi se över och göra om budgeten igen, konstaterar de båda kommunalråden.

Arbetsmiljön för personal och elever kommer förstås att förbättras och helt nattsvart ekonomiskt behöver det heller inte bli med nyinvesteringarna i lokaler för högstadie- och gymnasieskola i Sveg.

– Förvaltningen får nu se över vilket behov de har av lokaler i framtiden. Som det är nu finns cirka 8 000 kvadratmeter på Södra, enligt beräkningar räcker det med 4-5 000 kvadratmeter. Driftskostnaderna bör ju bli betydligt lägre, säger Anders Häggkvist.

Annons