Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt agera mot trafikbusar - inga "straffsanktioner" för folk som kör fort förbi olycka

Det är svårt att straffa trafikanter som inte visar hänsyn mot de som jobbar vid olyckor eller vägarbeten.
– Vi uppmanar alla bilister att ta det lugnt, säger Håkan Andersson, som jobbar med vilt- och renolyckor på polisen i Härjedalen och Jämtland.

Annons

Håkan Andersson, polis i Sveg, är nybliven områdesansvarig för polisens arbete med vilt- och renolyckor i Härjedalen och Jämtland.

Polisen är den myndighet som kallar ut eftersöksjägare i samband med viltolyckor och har också arbetsgivar-, och därmed arbetsmiljöansvar för jägarna när de är ute och jobbar. Tidigare har tidningen berättat om Magnus Karlsson i Vemdalen, som inte är säker på att han vill fortsätta som eftersöksjägare, just med tanke på de risker han utsätts för när han jobbar med trafikskadat vilt.

– Det är total anarki. Folk saktar inte ner alls, sa Magnus Karlsson då.

Håkan Andersson, områdesansvarig för trafikskadat vilt- och ren på polisen i Jämtland/Härjedalen, är det självklart att bilister bör sakta ner och visa hänsyn om de ser att det skett något längs vägen.

– Man bör lätta på gasen i god tid och anpassa hastigheten. Det borde vara känt för alla bilister, säger han.

Hans åsikter får stöd av Trafikförordningen som säger att en bilförare bör hålla en "med hänsyn till omständigheterna tillräckligt låg hastighet" när denne till exempel passerar en olycksplats.

Men att straffa någon som inte visar hänsyn, med hjälp av juridiken, är svårt.

– Trafikförordningen är en så kalla allmän bestämmelse. Det finns inga bestämmelser om vilka hastigheter man ska hålla förbi en olycka. Det finns inte heller några straffsanktioner i den. Möjligen skulle man kunna dömas för vårdslöshet i trafik om man inte visar hänsyn vid en olycksplats. Men det kan vara väldigt svårt att bevisa, säger Håkan Andersson.

Han kommer nu att söka pengar för att komplettera utrustningen för de runt 250 eftersöksjägare som finns i Jämtland och Härjedalen. Det handlar bland annat om en ny typ av rotationsljus som kan sättas direkt på taket på bilarna, att se till att alla får små tält som ställs upp efter vägen och visar att det pågår eftersök och eventuellt också om röda vägbloss som lyser väldigt starkt och visar att det är något på gång.

Polis och räddningstjänst har möjlighet att ställa upp sina fordon vid en trafikolycka så att de ren fysiskt begränsar trafiken och tvingar ner hastigheten. Samma möjlighet finns inte för eftersöksjägarna.

– Jag skulle inte heller rekommendera det. Det händer att folk kör in i våra bilar, att de inte ser att vi står där på vägen, säger Håkan Andersson.

Annons