Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svegs hälsocentral betalade drygt 12 miljoner för inhyrda läkare 2015

/
  • Anna Granevärn är primärvårdschef i Jämtland-Härjedalen.

Allt färre fasta läkare har lett till en kraftig ökning av kostnaden för stafettläkare på Svegs hälsocentral förra året.
– I sämsta fall innebär det att man inte får träffa samma läkare när man kommer nästa gång, säger Anna Granevärn, primärvårdschef på Region Jämtland-Härjedalen.

Annons

Förra året betalade hälsocentralen i Sveg 12,3 miljoner till olika bemanningsbolag för inhyrda stafettläkare. Året dessförinnan 3,3 miljoner och 2013 var siffran 1,5 miljoner. Bakgrunden till kostnadsökningen är att hälsocentralen har tappat flera fasta läkare på fast tjänst. Under 2014 fanns det i genomsnitt 4,9 fast anställda distriktsläkare i Sveg. Under 2015 var motsvarande siffra 2,3 distriktsläkare.

– Vi har ju ett ansvar att hålla i gång ett antal läkarområden. När det fattas fasta läkare blir det nödvändigt att stoppa in vikarier. Det går ju inte att bedriva sjukvården annars, säger Anna Granevärn.

Vad innebär det för patienterna?

– I sämsta fall att man inte får träffa samma läkare när man kommer nästa gång. I de fall det fungerar lite bättre har vi ju lyckats ha samma stafettläkare som återkommer med jämna mellanrum och har sina patienter som denne träffar. I de fall när vi inte lyckats få in någon vikarie innebär det ju längre väntetider och sämre tillgänglighet.

Snittkostnaden i år för en stafettläkare är cirka 50 000 kronor i veckan. En anställd läkare har en månadslön på runt 60 000 och kostar ungefär hälften, inräknat sociala avgifter. Det pågår ett arbete med att rekrytera fasta läkare till Sveg. Närmast handlar det om ett holländskt läkarpar som är på väg att flytta till Härjedalen och ta tjänst på hälsocentralen.

– Den första delen är klar, de ska börja med sin språkutbildning, och de håller på att avveckla sin mottagning i Holland. Vi håller kontakten och förhoppningsvis landar de i juni i Sveg och kan börja sätta sig in i arbetet. Och tanken är att de ska vara i gång fullt ut mot hösten, säger Anna Granevärn.

Vad säger du om kritiken mot stafettläkare, att det bara handlar om att de vill tjäna bra med pengar?

– Jag tror inte att det bara handlar om det utan också om frågor vi lyfter i vårt arbetsmiljöarbete, att kunna påverka sin situation, att ha mer koll på sin tid. Det finns väldigt mycket att göra på arbetsmiljöområdet när det gäller distriktsläkare.

Tar man samma ansvar för patienterna, att remisser går iväg, att recept blir skrivna, om man bara kommer nu och då?

– Det ansvaret har man som läkare om man tar på sig det uppdraget. Sedan kan jag förstå att det finns en risk att saker slinker emellan när man inte har en kontinuitet, säger Anna Granevärn.

Annons