Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svegs hälsocentral ses över efter klagomål

/
  • – Det pågår mycket arbete i Sveg. Vi har även fått in klagomål från patienter och synpunkter från andra håll som gör att vi behöver titta på Sveg. Vi har vårdstrateger och folk som jobbar med patientsäkerhet på plats, säger Anna Granevärn.

– Vi ser över både arbetsmiljö och rutiner kring patienter och är väl medvetna om vad som händer på hälsocentralen i Sveg, säger primärvårdschefen i Region Jämtland-Härjedalen Anna Granvärn med anledning av det brev en läkare skickat till ledningen för hälsocentralen.

Annons

Läkaren kritiserar ledningen på Svegs hälsocentral och menar att patientsäkerheten har blivit sämre och att arbetsplatsen är hälsofarlig för personalen. Brevet har inte diarieförts av ledningen i Sveg, något som ska ske omgående.

Primärvårdschefen säger att situationen på hälsocentralen i Sveg är bekymmersam men att Region Jämtland-Härjedalen jobbar på att lösa det.

Hur ska ni lösa det?

– Det pågår mycket arbete i Sveg. Vi har även fått in klagomål från patienter och synpunkter från andra håll som gör att vi behöver titta på Sveg. Vi har vårdstrateger och folk som jobbar med patientsäkerhet på plats, säger Anna Granevärn.

Hon menar att förutsättningarna för att leda och bedriva verksamhet i Svegs hälsocentral behöver ses över.

– Lokalerna behöver ses över, det kan bli ett bättre flöde. Det är stora lokaler men inget naturligt flöde för arbetet och patienter kommer in fel och hamnar fel, säger Anna Granevärn.

Hur ska ni få fler läkare till Sveg?

– Det är extra svårt att få in nya läkare om det inre finns någon ordinarie läkare på plats. Vi behöver se över bemanning, rutiner, samarbete och vem som gör vad. Vi undersöker också om vi kan ordna bemanning i Sveg från andra håll inom primärvården, säger Anna Granevärn.

– Vad tycker du om att brev som kommer till hälsocentralen i Sveg inte diarieförs?

– Det finns inte tillräcklig kunskap om hur inkomna brev ska hanteras.

Vad händer med ledningen på hälsocentralen i Sveg framöver?

– Ordinarie chefen är tjänstledig, i mitten av mars får jag besked om hon kommer tillbaka. Kommer hon tillbaka har hon förordnade året ut. Om hon avslutar sitt förordnande i förtid kommer vi att rekrytera en ny chef.

– Är du nöjd med hur Svegs hälsocentral sköts?

– Det är mycket vi kan göra bättre men det handlar inte bara om ledningen. Hela verksamheten skulle behöva bättre förutsättningar. Vi på min nivå måste se till att det finns bättre förutsättningar.

Enligt Jämtlands läns läkarförening fungerade den så kallade Härjedalsmodellen utmärkt och så länge den praktiserades fanns fasta läkare på plats i Sveg.

– Kommer ni att titta på Härjedalsmodellen?

– Den finns med när vi ser över olika lösningar, säger Anna Granevärn.

Läs även Sista läkaren lämnar Svegs hälsocentral och "En arbetsplats med usel arbetsmiljö".

Annons