Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tipsgrupper i sociala medier kan vara hjälp till polisen

– Syftet, andemeningen, med de här sidorna verkar vara välmenat.
Erik Sidenvall, chef för poliser i yttre tjänst i bland annat Härjedalen, ser positivt på den facebookgrupp som bildats av Carl-Eine Ström i Sveg, där man kan tipsa om olika misstänkta företeelser.

Annons

Erik Sidenvall är chef för poliser i yttre tjänst i Härjedalen och Berg.

– Jag har läst vad gruppen handlar om och det verkar rimligt och förnuftigt. Men jag vill också uppmuntra till att föra de tips som dyker upp där vidare till oss på polisen. Även om vi inte har möjlighet att åka på allt som kommer in så får vi ändå kännedom om problemen och kan följa upp dem, säger Erik Sidenvall.

Han är själv inte medlem i vare sig Carl-Eine Ström facebookgrupp eller en annan liknande i området, men utifrån vad han läst på gruppernas startsidor, där systemansvariga skriver hur de ska fungera, ser han positivt på dem.

– All hjälp vi kan få av allmänheten är viktig för oss. Vi försöker vara ute så mycket som möjligt med den personal vi har, men vi kan inte vara överallt. Förhoppningsvis kan även sådana här grupper bidra till att minska brottsligheten, säger Erik Sidenvall.

Carl-Eine Ström startade sin facebookgrupp efter en händelse i somras, då han upptäckte två misstänkta inbrottstjuvar på familjens gård och låste in dem i en bod, i väntan på att polisen skulle dyka upp.

Carl-Eine i Sveg låste in misstänkta inbrottstjuvar - höll dem kvar tills polisen kom

Männen dömdes senare för olaga intrång.

– Rent rättsligt så kan jag inte se att det var ett brott där och då, för stunden. Men om han hade fortsatt haft dem inspärrade, då hade det blivit ett brott. Jag kan inte svara på hur polisen bedömde situationen. Men det är ju såklart en orimlig situation, han står där och har fått fatt på några och han har haft påhälsning tidigare. Jag har full förståelse för hur han tänkte, säger Erik Sidenvall.

Ser du några risker med en sådana här grupper där man ska tipsa varandra om misstänkta olagligheter?

– En farhåga är ju att det kan bli en slag hetsjakt, och det har väl förekommit ibland vad jag förstår. Vissa personer eller fordon kan ju ha ett annorlunda beteende men ändå vara ute i helt legitima ärenden i området. Men vad jag kan se om de här grupperna jag tittat på så verkar de försöka stävja det och tar bort kommentarer som går överstyr.

Annons