Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta in i Hebbes trädgård

I Michael Herbertssons trädgård på Herrö växer det så det knakar. Blommor, träd och diverse annat roligt finns att se. I sommar har han satsat extra på Dahlior som han tror kommer bli väldigt spektakulära.

Annons

– Intresset för att odla har funnits i hela mitt vuxna liv men de senaste tre-fyra åren har jag börjat så mer själv och sedan har det ökat på allt eftersom, berättar Michael ute i sin trädgård.

Michael Herbertssons trädgård är fylld med blommor odlade i mjuka former som står varvade med träd av olika sorter. Trädgården är rik på variation och blommar i olika faser med en rik mångfald i såväl färg som fauna.

– Variationen är viktig så att det lockar många bin och humlor, poängterar Michael och refererar till insektspollineringen som på senare tid uppmärksammats när det kommit fram att floran i världen tenderar att bli allt för likformig för insekternas hälsa. Detta är något Michael alltid tänker på när han väljer växter.

Efter att Michael drabbades av ryggproblem för några år sedan har han fått tiden men kanske inte alltid har orken att pyssla i trädgården men han ägnar ändå alltid en liten stund av dagen med sina odlingar.

– Det blir korta stunder men det blir alltid något, varje dag. Vintertid har jag fröer att se över då alla blommor frösås här i Härjedalen men jag kan titta på och beställa träd eller buskar. Det blir alltid något nytt varje år.

Favoriten är en Järnvägsapel, ett träd som sprider sina grenar likt ett paraply och blommar med vit-rosa blommor, men i år har den fått konkurens av ett nytt träd.

– Det är en hängalm som jag planterade i år, vi får se om den överlever. Jag har gjort vad jag kunnat i alla fall, skrattar Michael.

Michael Herbertsson med Järnvägsapeln i bakgrunden

Ett vanligt problem med att odla så här långt norrut brukar vara att få växterna att överleva men Michael menar att det brukar gå bra, så länge man är noga med att ge växterna rätt förutsättningar.

– Det går bra, folk är nog lite för rädda för att prova och stirrar sig blinda på zonerna. Men man måste ge bra förutsättningar med saker som bäddar och bra drenering. Så prova! Jag har prövat friskt - ibland går det och ibland går det inte.

Trädgården, menar Michael, är öppen att komma och besöka även om den fortfarande är ung och kanske inte hunnit växa sig så majestätisk ännu. Men han tror att när sommarens blickfång blommat till sig är den ändå väl värd ett besök.

Michael blandar blommor, växter och träd med en hel del prydnadsdetaljer. Allt från väderkvarnar och hus i trä till små djur i betong eller sten.

– Det är Jättedahlior. De blir väl en 25-30 centimeter i diameter. Det kan bli helt fantastiskt!

Michael har också en odlingspartner i Risbrunn, några kilometer från Herrö. Tillsammans gör de inköp och planerar sina trädgårdar och hjälps åt att göra dem fina.

– Thomas Hjort och jag kör numera tillsammans och odlar upp växter som är lite mer exotiska. Han är en bra kompanjon och vi hittar på bra idéer tillsammans och testar nya växter.

Säsongen har precis börjat men det blommar för fullt i Michael herbertssons trädgård

Fotnot: Michael Herbertsson dokumenterar det mesta han gör på sin blogg, där kan ni hålla ett öga på vad som händer i Hebbes trädgård: https://herrovaxter.wordpress.com/