Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjäder krossade helikopterruta - "Jag fick en smäll rätt i ansiktet"

Det var en tjädertupp som krossade rutan på en helikopter som övningsflög utanför Sveg i början av februari. Det skriver nt.se.
I dag är piloten Håkan Lundqvist tacksam över att vara vid livet.

Annons

En släkting till den spelande tjädern slog hål på helikopterns framruta utanför Sveg en kväll i början av februari.

Kapten Håkan Lundqvist är flyginstruktör inom Försvarsmakten i Linköping och har flygit helikopter i 28 år. Den tredje februari i år var han ute med en kollega och övade mörkerflygning några mil utanför Sveg. Helikopter for fram några meter strax ovanför en bäckfåra i närmare 200 kilometer i timmen när det plötsligt smällde till.

– Jag fick en smäll i ansikten utan förvarning. Jag såg inga rörelser, inga skuggor, ingenting. Jag fick en smäll och sedan kände jag en kraftig vind i ansiktet. Jag skrek till min kollega att han skulle börja flyga. Han tog över spakarna, säger Håkan Lundqvist till nt.se.

Helikopterna hade kolliderat med en tjädertupp som slagit upp ett stort hål i framrutan. En väldigt ovanlig olyckshändelse.

– Under mina år som helikopterpilot har jag aldrig varit med om att en fågel har kommit in i kabinen, säger Håkan Lundqvist som hade tur i oturen. Hade fågeln träffat rätt i ansiktet är han inte säker på att han klarat sig.

– Det hade inte nacken fixat, säger Håkan Lundqvist till nt.se.

– Det satt en rejäl glasbit i hörselskyddet. Det var tur att inte den glasbiten träffade ansiktet.

Håkan Lundqvist blödde kraftigt efter smällen och kunde inte se något på höger öga. Helikoptern, av modell helikopter 15, flög vidare till närmaste lämplig landningsplats. Där kom en annan helikopter och tog Håkan Lundqvist till flygplatsen i Sveg, för vidare transport till sjukhuset i Östersund.

Det visade sig att tjädern krossat okbenet under höger öga och knäckt näsan på Håkan Lundqvist. Enligt prognosen kommer han inte kunna flyga på ett halvår.

– Men jag hoppas bli helt återställd, läkarna är positiva, säger Håkan Lundqvist till nt.se.

Statens haverikommission utreder hur olyckan kunde inträffa. En viktigt fråga är hur en fågel kunde krossa rutan på helikoptern.

– Just där och just då och med den fågeln höll den inte. Det blev för mycket. På helikopter 14, som jag flög tidigare, gjorde de test med frysta kycklingar som de sköt på framrutan. Och den höll, säger Håkan Lundqvist till nt.se

Läs också: Helikopterpilot fick fågel i huvudet

Annons