Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgny "Kingen" Karlsson: Snacka om Aktivitetshus!

Annons

Häromdagen gick jag in på en länk via Facebook, det handlade om revolutionen i Sveg 1918 och det var så klart fantastisk underhållning för en sådan som jag.

Jag har givetvis hört talas om detta förut men jag hade inte sett filmen och inte kunnat göra mig någon bild av vad det hela handlade om. Revolution med politiska förtecken eller ett fyllebråk som urartade, det kan man kanske diskutera, men faktum är att det är väldigt intressant att höra de där gamla gubbarna som var med den där kvällen berätta sin version av det hela och vilka påföljder det fick.

År 1918 var det inte helt enkelt för alla att bo i Sveg med omnejd, det var hårda tider med fattigdom och svält och samhällsklyftorna var tydliga.

Nu var det väl inte bara i Härjedalen utan snarare i hela landet och man kan förstå att det fanns ett kraftigt missnöje bland hårt arbetande män och kvinnor i hela riket.

I Härjedalen under den här tiden fanns det gubbar ute i byarna som tjuvjagade älg för att sedan skänka kött till de familjer som inget hade. Medmänsklighet kallas det och det är något vi fortfarande är beroende av i den här världen.

Notera att 1918 är bara 100 år sedan i mänsklighetens historia, det kan vi kanske fundera över när vi i dag har tillgång till en hel värld i våra telefoner.

Den här så kallade revolutionen 1918 ska som jag förstått det hela startat inne på det som under min uppväxt hette Aktivitetshuset. Och säger man Aktivitetshuset så börjar minnesbilderna att komma i strid ström. Den kåken tjänade som biograf, danslokal, replokal, ungdomsgård etcetera, när jag var ung.

Jag glömmer aldrig den gången när vi skulle gå på bio och se ”Sista Natten med Gänget” och ingen av oss hade åldern inne. Året var 1979, filmen var från elva år och jag hade tre veckor kvar till min födelsedag, den 24 mars.

Vi stod där i kön och höll andan, jag, Calle, Bosse och Hagge. Mats Strandbergs misstänksamma blick när han satt i biljettluckan och tog emot betalningen var inte att ta miste på. När det var min tur blev det tvärnit och han började starkt betvivla min ålder trots att jag stod på tå men precis då hände något vid biljettinsläppet och Strandberg var tvungen att släppa koncentrationen för ett ögonblick, det var då jag likt en iller smet iväg mot biosalongen. Strandberg ropade efter mig och jag minns att Bosse ropade något om att vi faktiskt gick i samma klass.

Sekunderna efter satt vi på första parkett i biosalongen och skulle inom kort få ta del av en kulturyttring som förändrade våra liv. Det ironiska i den här historien var ju också det att jag fyllde först av oss på året men vad gjorde det när de andra grabbarna var minst ett huvud längre hela tiden.

”Sista Natten med Gänget” gjorde stort intryck på oss, framför allt mig och Hagge som hade börjat spela musik.

Jag beställde dubbelskivan med filmmusiken på Cedermarks Skivhörna och sedan var livet i en ny fas.

När Aktivitetshuset användes som ungdomsgård blev man mäkta imponerad av Toni och de äldre killarna som åkte skateboard inomhus och på grammofonen snurrade Secret Service, Donna Summer, Magnum Bonum och Snowstorm, som senare kom till Storön och gjorde succè.

Tänk att man har fått uppleva så mycket i ett och samma hus, julgransplundring med Roland Cedermark (med Curre Roslund och gänget) och ungdomsorkestern Cosmos, Staffan Broms (den gamle jazz-schlagersångaren), lyssna på repetitioner med dansbandet Leif-Håkans, sitta på läktaren med nytt armbandsur och flickvän och bevittna ”Stjärnornas Krig” på vita duken, spela biljard och lyssna på The Police som var ett nytt band då, 1983 alltså ...

Men störst avtryck i min själ är ändå nyårsaftonen 1980 när The Pants spelade i pausen och Cattings spelade dans. Det var Hagge, Pez, Perra och jag, vi hade repat och vi lirade med en övertygelse som tog alla med storm, publiken var i extas och jublet visste inga gränser. Fyra små grabbar som lirade Roll over Beethoven som om det gällde livet och det var precis det det gällde, livet alltså. Snacka om Aktivitetshus!!

Annons