Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgny "Kingen" Karlsson: Utskitna kaffebönor och grillad boaorm

Annons

Jaha, då var det alltså dags för 2018 och för mig blir det en rivstart med utlandsresa till Vietnam. Jag hade väl inte i min vildaste fantasi kunnat tänka tanken att åka till Vietnam men nu råkar det ju ­vara så att jag ska fylla år och frugan styrde opp det hela så det är bara att hänga med.

Att åka till Asien ska så klart bli fantastiskt spännande och vad jag hört om just Vietnam så ska det påminna om hur Thailand såg ut för cirka 30 år sedan. I två veckor ska vi ladda batterierna på en ö som heter Phu Quoc och jag har ingen aning vad man ska förvänta sig mer än sol och bad, men det räcker ju långt.

Det jag inte visste var att Vietnam är världens näst största producent av kaffe efter Brasilien. År 2015 tillverkade man inte mindre än 1,6 miljoner ton kaffe i Vietnam och där kan man dessutom hitta världens värdefullaste kaffe.

Kopi Luwak-kaffet som den ädla drycken heter framställs genom att bönderna plockar de röda bären som ges till vesslor vilka i sin tur äter dessa och eftersom de inte förmår att smälta bären till 100 procent, bajsas de ut vilket leder till fina kaffebönor som sedan bönderna samlar ihop.

Vad säger ni nu då? Utskitna kaffebönor tvättas och blir sedan till ett förnämligt kaffe. Jag hoppas verkligen att jag får prova likaväl som att jag har utmanat min svägerska, som ska med på resan, att äta orm.

Hmm, om vi nu översätter dessa maträtter till det vi har här hemma vet jag inte riktigt vad det blir, man vill ju inte koka blåbärssylt på det som passerat en björnmage direkt och grillad huggorm har ju heller inte gjort sig till någon nationalrätt mig veterligt.

Det kanske är så att vi har glömt vissa maträtter i vår egen historia, man ska ju ha klart för sig att en del människor utanför våra gränser tycker att det är skumt att vi svenskar äter kaviar, för att inte tala om surströmming.

Vissa äter hund, andra äter gris, en del äter sköldpadda och andra käkar råttor. Det handlar såklart om vad vi är vana vid och vad vår kultur tillåter. Jag har svårt att tänka mig helstekt gråhund eller tax och potatis men en stackars gris det hyvlar man i sig utan problem, lite märkligt är det. Jag skulle nog ha svårt att käka opp en gris som man har blivit polare med, tänker på Henrik Schyfferts program ”Köttets lustar” där han satte sig själv på prov rejält.

Från 1990 till 2012 ökade köttkonsumtionen i Sverige med 40 procent, det får man väl ändå säga är väldigt mycket, eller?

Jag tycker att vi måste tänka till, det är ju helt klart en obalans som inte är särskilt bra för vare sig hälsan eller miljön.

Det handlar inte om en jägare som äter sitt älgkött och liknande, utan det handlar om att köttindustrin som vi skapat och allt importerat kött vi sätter i oss.

Det är lätt att när man ska diskutera detta så sätter sig folk i två olika läger, köttälskare och veganer, och där tar den nyanserade diskussionen slut eftersom det blir ett ständigt bråk om för eller emot. Tröttsamt tycker jag ­personligen. Vi som käkar kött kan ju börja med att ­handla svenskt som ett litet steg i rätt riktning eller är jag helt ute och cyklar?

Jaja, det är lätt för mig att sitta i Hackås och väsnas om att äta ormar och utskitna kaffebönor men vi får väl se om ett par veckor när jag är hemma igen om jag pallade att tugga i mig en stekt boaorm.

Jag har då inget dåligt samvete vad det gäller ormar för det anser jag vara ena hemska djur som jag inte vill bli kompis med.

De förtjänar helt enkelt att ätas opp och skitas ut punkt. Eftersom jag nu ska fylla ett halvt sekel tar jag mig friheten att säga så. Det här året kanske blir ett år där jag kommer att säga vad jag tycker och strunta i omgivningen, jag kommer att bli odräglig helt enkelt.

En sur gubbe som gör precis vad som faller honom in, en halv hundraåring som smiter ut genom fönstret och trampar nya stigar. Så får det bli helt enkelt.

Annons