Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikbrott oroar mest i Härjedalen

Trafikbrott är det som gör härjedalingarna mest otrygga enligt den undersökning polisen gjort i samband med att de tagit fram sina medborgarlöften. Nu har bara 104 av kommunens drygt 10 200 personer deltagit aktivt i undersökningen vilket kan ge en felaktig bild.

Annons

Polisen på utryckning i Härjedalen.

Enligt ett beslut från rikspolischefen ska det finnas medborgarlöften från polisen i samtliga kommuner i landet. Medborgarlöften arbetas fram genom medborgardialoger där varje medborgare getts möjlighet att fritt ange vilka faktorer som skapat otrygghet eller vilket brottsförebyggande arbete som ska prioriteras.

Intresset bland härjedalingarna för polisens arbete verkar inte vara så stort. 104 svar har inkommit varav 48 av dessa lämnades i samband med en ungdomsdialogdag i Storhogna.

– Vi hade ju önskat att nå ut till fler för att få ett bättre underlag, säger Erik Sidenvall, chef för polisen i yttre tjänst i Härjedalen och Berg.

– Medborgardialogen är ett bra sätt för oss att veta vad befolkningen vill att vi ska utföra, då kan vi prioritera dessa områden, förklarar Sidenvall och berättar att kontinuerliga uppföljningar kommer att göras.

I enkäterna från Härjedalen är trafikbrott största orosmomentet. Många av deltagarna upplever en känsla av otrygghet på grund av att de utsatts för någon form av trafikbrott såsom fortkörning av såväl bil, skoter, a-traktor och fyrhjuling. Buskörning och rattonykterhet på samtliga ovan nämnda fordon är också ett problem enligt de personer som deltagit.

Näst mest oro finns för den okategoriserade gruppen som betecknas under övrigt. En klar majoritet kvinnor uppger övriga orsaker, bland annat har personer känt sig jagade/förföljda av någon okänd person eller sett skumma bilar i sitt område.

När det gäller polisens brottsförebyggande arbete så vill de flesta att polisen ska synliggöras och att krafter ska läggas på trafiken.

– Att synliggöra innebär inte bara att vi ska åka förbi utan att vi ska vara ute och träffa människor, säger Erik Sidenvall.

I enkäterna har en del svarande uttryckt förhoppningar om fartkameror i Hede och Vemdalen.

När det gäller statistiken för antalet anmälda brott i Härjedalen under 2016 så ligger de på ungefär samma nivå som de senaste åren. Cirka 1 000 brott har anmälts varje år de senaste fem åren och 2016 var inget undantag. En viss ökning i antalet våldsbrott går att utläsa varje år under de senaste fyra åren.

Erik Sidenvall, chef för poliser i yttre tjänst i Härjeadalen.

Annons