Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskt chartertåg gjorde stopp i Sveg

Annons

Det är inte var dag ett persontåg med hundra passagerare, tjugo vagnar, två restaurangvagnar och en barvagn stannar på Svegs station. Men det skedde i söndags när chartertåget från Ilmenau i Tyskland gjorde ett stopp på sin resa till Riksgränsen.

Hundra tyska charterturister stannade till i Sveg på vägen mot Riksgränsen. Morrgan Claesson från Bergslagens järnvägssällskap ansvarar för resan.

Det chartrade tåget startade i Ilmenau i Tyskland för några dagar sedan. I Trelleborg tog Bergslagens järnvägssällskap över och kör de hundra tyska turisterna till Riksgränsen. Tåget har tjugo svenska och tyska sov- och sittvagnar samt två restaurangvagnar och en barvagn.

– Vi följer spåret framåt, konstaterar Morrgan Claesson från Bergslagens järnvägssällskap, som är ansvarig för resan i Sverige.

Hans ambition är att järnvägen ska användas och han tycker att fler chartrade tåg – eller kryssningståg, som han kallar dem – ska rulla i Sverige.

– Vi borde ha ett sådant här kryssningståg på Inlandsbanan varje vecka lika väl som det kommer kryssningsfartyg till våra hamnar, säger Morrgan Claesson.

Michael Mucha från Dresden är en av resenärerna. Han blev tillfrågad av en vän att följa med på resan genom Sverige.

När det stod klart att resan genom Sverige skulle ske med ett  gammalt tåg var det självklart för Michael Mucha från Dresden (nummer två från vänster) att följa med.

– Sverige är fantastiskt, jag gillar landskapet, och när resan skulle ske med ett gammalt tåg var det givet att jag följde med, säger Michael Mucha och skyndar iväg för att hinna titta på ställverket innan det 450 meter långa tåget, draget av ett Mz-lok, styr vidare norrut.

Härje Svensson vinkar av det tyska chartertåget som far vidare norrut.

Annons