Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrika hämtar inspiration i naturen - ställer ut på Medborgarhuset

/
  • Ulrika Lepik framför några av sina tavlor som hänger i Ljushallen till slutet av maj.
  • Björnen målad på en sten, här från TH:s livesändning på Facebook.

En oljemålad björn - på en sten. Vikingaskepp som dansar fram över gamla lakan. Hällristningar. Och finstämda blyertsteckningar av djur.
Ulrika hämtar mycket av sin inspiration från naturen.

Annons

Under maj månad hänger Herrökonstnären Ulrika Lepiks verk i Ljushallen på Medborgarhuset i Sveg. Ursprunget har hon på västkusten i Lur ovanför Tanum, och det märks i den självlärda konstnärens motiv, en del av tavlorna har en tydlig havskoppling, som vikingaskeppen målade på tyg. Här finns också bilder av hällristningar, även det en koppling till uppväxten i ett område med gott om lämningar från svunna tider.

– Jag tycker om att läsa böcker om vikingatid och hällristningar. Det är ett intresse jag har, säger Ulrika Lepik.

Naturen går igen i flera av hennes tavlor. Hon har bott många år i Härjedalen och björnen är ett självklart motiv, i utställningen målad i olja på en sten.

– Jag tänkte nog Härjedalen.

Men just att måla på en sten, hur tänkte du där?

– Jag tänkte nog att det är tufft att testa på att måla på olika material, säger Ulrika Lepik.

Och det är verkligen en mångfald. Här finns också lätta akvarellmålningar, lite tyngre nästan dystra verk i olja och mer finstämt tecknade bilder av djur och människor, med blyerts och kol.

Ulrika säger att sinnestämningar också är en inspirationskälla. En reaktion hon fått är att det flammar som av eld i flera av hennes bilder.

– Det är inget jag tänkte på men jag ser ju det nu. Det är spännande att se vad olika människor tolkar in i bilderna, säger hon.

Fotnot: Se en längre intervju med Ulrika Lepik och fler av hennes verk på vår Facebook sida, sök på Tidningen Härjedalen på Facebook så hittar du oss. Gilla oss gärna.

Annons