Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha en tränare i boxning!

/
  • 19-åringarna Prativa Aryal och Sanna Haapamaa Eriksson från Sveg tränar boxning själva efter att tränaren försvann.
  • När vi hade tränare så körde vi nog fyra till fem gånger i veckan, säger Prativa och Sanna.
  • Man får ut mycket känslor genom boxningen, säger Prativa Aryal samtidigt som hon slår på plattorna som Sanna Haapamaa Eriksson håller upp.
  • Prativa och Sanna tycker att fler borde testa boxning. En tränare står högst upp på önskelistan.

– Vi blev glada av boxningen säger nittonåringarna Sanna Haapamaa Eriksson och Prativa Aryal. De saknar boxningen så mycket att nu tränar de tillsammans själva.

Annons

Innan sommaren hade boxningsklubben Delta i Sveg sin sista träning . Tränaren skulle komma tillbaka efter sommaren, men han försvann och ingen tycks veta var han har tagit vägen. Klubben hade cirka femtio inskrivna medlemmar, men det var runt femton som var väldigt aktiva och kom till träningarna i Norra skolan. Många av dem var tjejer.

Sanna och Prativa berättar att de slutade när tränaren försvann.

– Vi kontaktade varandra i klubben när tränaren försvann. Ingen visste var han var, så träningen rann ut i sanden, säger de.

TH har varit i kontakt med tränaren, som nu är i Holland. Han säger att det inte fanns någon grund att bygga på, och menar att det var dåligt intresse och för få betalande medlemmar i Sveg och Ytterhogdal.

Sanna och Prativa gav inte upp. De gick till Korpen och körde boxning, men det var inte riktigt samma sak. Nu tränar de tillsammans. Hoppar hopprep, springer, gör armhävningar, och slår på sandsäck. De tränar på Bäckedal ibland där Sanna går i skolan. Där finns det en sandsäck och lite andra boxningsredskap. Eller så brukar de vara hemma hos Sanna.

– Vi saknade boxningen så mycket att vi började träna själva. Men vi vet inte om vi gör rätt, säger de.

Det märks att boxningen engagerar dem. Båda skiner upp och berättar att de körde fyra till fem gånger i veckan när de hade tränare. Nu kollar de på youtube-klipp, slår på sandsäcken, och turas om att boxas med handskar och plattor.

– Man blir peppad av att hålla på med styrka, teknik och kondition säger Sanna.

– När man är arg får man ut så mycket känslor i boxningen, säger Prativa.

Även om det är långt hade de kunnat tänka sig att åka till Östersund och träna om det fanns bra tider. Tyvärr fanns det enbart kvällstider, så det fungerade inte. Tjejerna tycker att det skulle vara kul med en egen lokal och en boxningsring.

– Intresset var stort för boxning när det fanns en tränare i Sveg, säger Sanna och Prativa som gärna vill att det startas en boxningsklubb igen.

Enligt Benny Wadell, ordförande på Mellannorrlands Boxningsförbund är Härjedalen en stor vit fläck på den svenska boxningskartan och det är det likadant med Hälsingland. Benny Wadell och styrelsemedlemmarna i MBF kan inte lova att de ska få i gång en boxningsverksamhet i Sveg då det till största delen beror på det engagemang som finns hos lokalbefolkningen. Han skriver att många tror att boxningen utgår från storstäderna, men att George Scott boxades från början i Västerås och Lasse Myrberg startade i BK Visenten från Avesta.

– Svegsbor, testa på boxning. Det är kul när man får in tekniken. Alla vill inte spela fotboll, ishockey eller åka skidor, säger Sanna och Prativa som gärna vill att boxningen i Sveg återuppstår.

Annons