Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victor missade studenten

Med en vecka kvar till studenten fick Victor Anttonen beskedet att hans tänkta sista år på gymnasiet inte skulle bli av. Med alla studentrelaterade aktiviteter redan klara och alldeles för kort tid att hinna ge honom en ordentlig student fick han heller inte vara med i kyrkan med de andra studenterna.

Annons

Läs mer: Rektorn: "Det blev en bra avslutning till slut"

Victor Anttonen på gården i Byvallen

På gården i Byvallen bor Victor Anttonen med sin mamma, bonuspappa och syskon. Familjen är stor och Victors småsyskon springer runt ute på gården och hoppar studsmatta utanför fönstret. Familjen flyttade hit från centrala Sveg för ett par år sedan så att barnen skulle få en bättre miljö att växa upp i och här har Victor fått gott om plats för sina små projekt och hobbys som är den enda trösten i vardagen.

Victor är autistisk och har läst en särskoleutbildning på Härjedalens gymnasium. Som särskoleelev läser man normalt fyra år men finns behov kan man ansöka om en förlängd studietid. Och det var precis vad mamma Anette gjorde i februari i år eftersom Victor missat delar av sin gymnasietid när han blivit avstängd under sitt andra år i nästan ett halvår.

– Ingen kunde riktigt säga varför och vi fick inget skriftligt på det så vi kunde överklaga. Dåvarande rektorn vägrade att göra en officiell avstängning trots att den blev så lång. Han har ju missat stora delar av sin utbildning och borde ha rätt till det här extraåret, säger Anette.

Med skolavslutningen runt hörnet och inga besked från kommunen var Anette inställd på att det skulle bli ett vanligt sommarlov för Victor men med en vecka kvar till studenten fick hon veta att Victors femte år inte alls skulle bli av.

Victor Anttonen fick inte ta studenten som de andra studenterna

Beslutet att inte ge Victor ett femte år innebär att han missade hela studentprocessen med allt från mösspåtagning och bal till avslutningen i kyrkan och utspringet. Victors familj menar att han känner sig bestulen på sin student.

– Han har varit väldigt upprörd sedan beskedet. Han vill ju ta studenten som sina syskon och skolkamrater, säger Anette.

På sitt rum har Victor sparat plakaten från två av sina syskon och när vi för studenten på tal börjar han flacka med blicken och istället räkna till 100.

– Victor är smart och förstår mer än man tror. Det märks att han tycker det är jobbigt även om han inte kan uttrycka det med ord, berättar hans bonuspappa Sven-Åke.

Att Victor inte blivit inbjuden till att vara med vid dessa ceremonier kan ses som en form av diskriminering som går direkt emot läroplanen för gymnasiesärskolan. Det står uttryckligen att ”Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning” och att ”Alla tendenser till diskriminering eller kränkande behandling ska aktivt motverkas”.

Victor har själv svårt att uttrycka sig över det inträffade

– Det har varit så här sedan han började i skolan. Kommunen ville inte ens att han skulle gå här och han har inte alltid haft utbildade pedagoger. Kommunen själva säger att de helst sett att vi flyttade - då skulle han ju få en bättre utbildning säger de, berättar Anette.

Beslutet har dessutom fler konsekvenser än Victors uteblivna student. Victors handikapp gör att han inte bara har svårt att skaffa vänner utan också behöver aktiv tillsyn dygnet runt. Så länge han går i skolan har han haft rätt till fritids så att han blir sysselsatt om dagarna. Men i och med att Victor avslutar sin skolgång nu får han inte längre fortsätta på fritids och det här påverkar inte bara Victor, som nu riskerar att isoleras hemma hela sommaren, utan hela familjen som med kort varsel behöver hitta tid för att ta hand om Victor.

– Vi får ju försöka lösa det här nu men det är ju synd för Victor som inte får träffa någon annan nu, berättar syster Emilia som själv tog studenten för två år sedan.

Hela familjen känner sig en aning uppgiven, LSS-enheten har lovat att försöka ordna fram en lösning åt Victor men även för dem kom beslutet som en överraskning de inte var förberedda på och Anette tror inte att det kommer finnas en lösning förrän tidigast till hösten.

Victor hoppar studsmatta med sina äldre sykon. Risken är att det blir många hopp i sommar

– Hur många fler motgångar ska man behöva gå igenom? Det här tar ju aldrig stopp. Alla sommarens planer är nu inställda, suckar hon.

Läs mer: Rektorn: "Det blev en bra avslutning till slut"

Annons