Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxman misstänkt för grovt olaga hot - ångrar det han gjorde

Den man som i slutet av september försökte ta sig in på Medborgarhuset i Sveg sitter fortfarande häktad, misstänkt för grovt olaga hot.
– Han erkänner och ångrar det han gjorde, säger mannens försvarsadvokat.

Annons

Yxor från ett helt annat sammanhang.

Det var en torsdagseftermiddag i slutet av september som mannen observerades på väg in i Medborgarhuset i Sveg, bärande på en yxa. I en bil bredvid ingången fanns Crister. Han grep in och ställde sig i vägen för mannen som då började vifta med sin yxa, enligt flera vittnesuppgifter. Han ska även ha hotat Crister och hans familj till livet.

Crister stoppade yxman utanför kommunhuset i Sveg

Efter ett tag gick mannen därifrån men kom senare tillbaka, utan yxa. Då fanns polis på plats och grep mannen. Han fördes till Östersund där han anhölls och nu sitter han häktad i väntan på åtal.

– Min klient försäkrar att han inte hade för avsikt att skada någon, säger Linda Arnqvist, mannens försvarsadvokat.

Hon hänvisar till kommande förhandling i tingsrätten, när det gäller svaret på frågorna vad mannen skulle in och göra på Medborgarhuset och varför han hade en yxa med sig. Och ger samtidigt någon slags förklaring till varför det blev som det blev.

– Han mådde inte bra och var påverkad, han hade tagit tabletter. Naturligtvis förstår han att målsägande blev rädda, utifrån vad han gjorde och att han kom dit med en yxa i handen, säger försvarsadvokaten som fått sin klients tillstånd att föra vidare det han har att säga till tidningen.

Mannen är misstänkt för grovt olaga hot och åtal ska väckas senast den 17 oktober. I de första förhören nekade han till brott men nu har han ändrat sig.

– Han erkänner gärningen och ångrar det han gjorde. Sedan har vi vissa synpunkter på om det ska rubriceras som grovt olaga hot eller bara olaga hot, säger Linda Arnqvist.

Att man tagit tabletter och är påverkad är ingen förmildrande omständighet, enligt kammaråklagare Eva-Lena Rimér.

– Nej, man är fortfarande ansvarig för sina gärningar, säger hon.

Yxman försökte ta sig in i kommunhuset i Sveg

Annons