Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svegs träbjörn går i ide?

/
  • Skiss på hur ett eventuellt tak till träbjörnen i Sveg kan se ut, gjord av arkitekt. Tanken är att även installera ljuskällor i taket för bättre exponering av björnen. Om det blir tak eller rivning, den frågan har nu politikerna i kommunstyrelsen att ta ställning till.
  • Stig Holm framför björnen och det hakstöd som satts upp.
  • Stig Holm framför björnen och det hakstöd som satts upp.
  • Tillfälligt stöd för hakan ska hindra björnen från att nicka till, men på sikt krävs mer omfattande åtgärder. Som ett tak. Eller rivning. Mycket att fundera på.

Träbjörnen i Sveg kan gå i ide, permanent. Fastighetsavdelningens förslag är att bygga ett tak för drygt en miljon kronor som ska säkra björnens fortsatta existens.
Alternativet är att riva den.

Annons

– Det sämsta alternativet är att ta bort den. Björnen har blivit ett uppskattat landmärke och det har också gjort stora investeringar i område runt den. Men det är min personliga åsikt, säger Stig Holm, vd för kommunala fastighetsbolaget Härjegårdar och den som handlägger träbjörnens framtida väl och ve.

Som TH tidigare berättat har björnen rört på sig. Den har tappat hakan så pass att det är synligt för blotta ögat. Under en lång tid har den också läckt in vatten, vilket gör att träkonstruktionen sakta håller på att förstöras. Det står visserligen en avfuktare inne i själva björnen, men det räcker inte.

Landmärket har också fått ett hakstöd som en försäkran om att den inte ska tippa över. Inte heller det någon långsiktigt lösning.

– Nu har det blivit en kostnadsfråga och därför landar det på politikernas bord, säger Stig Holm.

På onsdag ska kommunledningsutskottet behandla frågan och sedan blir det ett ärende för kommunstyrelsen. I förslaget finns två alternativ. Ett är att bygga ett tak över björnen, dels som ett skydd mot vattnet och dels som en säkring mot att den tippar. Träbjörnen kan hängas upp i taket. Det skulle kosta runt 1,2 miljoner enligt en preliminär kalkyl.

Förslag nummer två är att riva björnen. Kostnaden för det och för att återställa platsen där den står landar på runt 600 000 kronor enligt en första beräkning.

– Tills frågan ska upp i kommunstyrelsen hinner vi ta fram mer exakta kostnadsberäkningar, säger Stig Holm.

Varför finns det inga pengar avsatta för drift och underhåll av björnen?

– Den byggdes av ideella krafter och sedan tog kommunen över. Varför man inte avsatte några pengar då vet jag inte riktigt, det var före min tid, säger Stig Holm som är vd för Härjegårdar sedan i våras.

Läs också: Träbjörnen i Sveg ruttnar, det var ett problem redan 2011

Annons