Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svegsdotter ny ordförande för Moderaterna?

/
  • Ny partiledare för Moderaterna? Spekulationerna kring vem som får posten pågår som mest och Beatrice Ask är en av namnen som nämns i sammanhanget. Toppnamnet är dock Anna Kinberg Batra.
  • Ann-Marie Mattsson vet inte om dottern ens är intresserad av att bli partiledare. Men hon skulle bli en

Svegsbördiga Beatrice Ask (M), tidigare justitieminister, nämns i spekulationerna kring vem som blir ny partiledare för Moderaterna efter Fredrik Rheinfeldt.
– Beatrice skulle bli en jättebra partiledare, säger mamma Ann-Marie Mattsson i Sveg.

Annons

Beatrice Ask betraktas som en av veteranerna i den Moderata partitoppen. Redan 1984 blev hon ordförande för Moderata ungdomsförbundet. De senaste åtta åren har hon varit justitieminister i Fredrik Rheinfeldts alliansregering och mellan 1991 och 1994 var hon skolminister och drev igenom friskolereformen. Hon är också andra vice ordförande i partiet.

Med den bakgrunden är det inte konstigt att hon nämns i spekulationerna om ny partiledare för Sveg.

– Hon är ju en av de som varit med längst. Hon och Carl Bildt, säger mamma Ann-Marie Mattsson som driver frisörsalong i Sveg.

Varför tror du att hon skulle bli en bra partiledare?

– Hon är målmedveten, lämnar ingenting ogjort och hon är så blå som man bara kan bli.

Ny M-ledare utses på en extra partistämma den sjunde mars. Hetaste tipset bland de politiska bedömarna är dock Anna Kinberg Batra, Moderat gruppledare i riksdagen. Det andra toppnamnet som lyfts fram som toppkandidat, förre infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, meddelade i tisdags i Sveriges Television att hon inte står till förfogande.

Beatrice Ask själv ger inget svar på frågan om hon vill bli partiledare:

– Det finns en ordning i alla partier. Vi har en valberedning som ställer den frågan och vi ska inte hasta på det, som media vill, med en massa spekulationer. Det får ta den tid det tar, säger hon.