Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svegsson vann folkrace i Hede

/
  • Tätt i första kurvan i herrarnas A-final.
  • Peter Schylberg från Härjedalens AK jublar under sitt ärevarv efter segern. Han gick obesegrad genom alla kvalheat och tog även hem finalen.
  • Jessica Persson hade en klar ledning i finalen men fick problem med drivaxeln och slutade sist.
  • Ann-Kristin Bergström, tävlingsledare, var mycket nöjd med arrangemanget.
  • Micke Ahnström från Ånge har alltid tävlat för Hede MK. Han höll sig framme i finalen men en havererad växellåda i hans VW Variant ställde till det.
  • Som vanligt en lång kö för att lägga anbud på bilarna efter folkracetävlingens slut.

Svegssonen Peter Schylberg vann herrfinalen i folkracetävlingen Hede 2-dagars på Halvfari på söndagen.
– Det känns så gött att det gick vägen, säger en mycket glad Peter efter finalheatet.

Annons

Det blev en mycket tät start i herrarnas avgörande finalheat. I första kurvan låg Peter Schylberg, Härjedalens AK, i bredd med Micke Ahnström från Ånge, som kör för Hede motorklubb. Då såg det ut att bli en tät strid om guldet mellan Sveg och Hede. Men bara några sekunder senare fick Micke Ahnström problem med bilen och tvingades bryta.

– Växellådan rasade, säger Hedeåkaren efter loppet, som ändå verkar rätt nöjd med sin insats. Det är Ahnströms första tävling på två år och han tog sig till final genom att vinna alla sina heat.

I just finalen tog sedan Peter Schylberg snabbt kommandet och inför det sista varvet stod det klart att han skulle vinna. Om bilen höll ihop.

– Sista varvet försökte jag bara köra så lugnt som möjligt. Jag var så nära här för tre år sedan, jag ledde med ett och ett halvt varv kvar och så gick bilen sönder. Äntligen fick jag vinna, säger han.

Det stora hemmahoppet på damsidan, Jessica Persson från Hede MK, tog sig obesegrad till final. Där såg hon mycket stark ut och i den långa raksträckan på bortre sidan av banan på Halvfari hade hon en ledning på gott och väl 15 meter. Då gick drivaxeln sönder.

En mycket besviken Jessica Persson körde ändå alla fem varven och slutade på fjärde plats.

– Bilen gick sönder på precis samma sätt som förra året. Jag vet att jag hade vunnit om bilen hade hållit. Jag känner ingenting just nu, säger hon efter loppet.

Kan du glädjas över att det ändå gick så bra i alla heat fram till finalen?

– Nej.

I juniorfinalen såg det först ut som att Tom Lövgren från Hede MK vunnit. Han var först över mållinjen men diskades efter att ha kört om när en funktionär visade gul flagg under det sista varvet.

– Vi har en regelbok att följa. När det är hinder på banan så är det omkörningsförbud. Så är det bara, säger Ann-Kristin Bergström arrangörsklubben Hede MK och tävlingsledare.

Hon hade naturligtvis sett att det gått hela vägen för hemmaåkarna. Men själva arrangemanget är hon ändå mycket nöjd med.

– Det har varit helt fantastiskt. Tur med vädret och nöjda förare. En bra tävling från start till mål om man säger så.

163 förare fanns med på anmälningslistan för den välbesökta tävlingen. Ett trettiotal frivilliga har hjälpt till under helgen med allt från att stå i kiosken till att bemanna posteringar ute i banan.

Annons