Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna handlade för rekordsumma i juni – bästa försäljningsmånaden första halvåret

Med en summa på 70 miljarder kronor spenderade var juni månad den som svenkarna enligt preliminära siffror handlade för mest pengar de första sex månaderna, skriver Aftonbladet.

Annons

Jämfört med samma månad 2016 ökade försäljningen inom detaljhandeln med 3,5 procent enligt nya siffror från SCB och HUI Research, skriver Aftonbladet.

Dagligvaruhandeln, mestadels livsmedel, ökade med 1,7 procent jämfört med 2016.

– Vi har haft en bra midsommar- och semesterförsäljning. Efter midsommar har vi också haft ett högre snittkvitto i butikerna för då handlar vi dyrare. Sedan får vi inte glömma bort att dagligvaruhandeln är det enda som visar upp inflation, där priserna höjs, säger Andreas Svensson, detaljhandelsanalytiker på HUI Research, till tidningen.

Möbler och byggprodukter, alltså sällanköpshandeln, ökade med 4,9 procent jämfört med förra året.

– Här är det betydligt mer prispressat och det var ganska splittrat. Inom de branscher som utgör sällanköpshandeln har vi kunnat se att möbel- och bygghandeln, och till viss del elektronikhandeln, har ökat och bidragit till det fina resultatet. Rea är ett ständigt inslag och det är lite som att handeln har riktat in sig på det för att få igång försäljningen, säger Andreas Svensson.

Enligt HUI Research så verkar det inte som att den ökade försäljningen fortsätter i samma takt.

– Vi tror inte att handeln kommer att hålla i den här takten som den uppvisade under juni månad. Vår prognos ligger runt 2,5 procent. Det kan tyckas vara lite, men vi har haft en väldigt fin försäljningsprognos under flera år. Handeln har fått ta del av hushållens plånböcker mer än andra branscher, men det är svårt att hålla samma takt hela tiden, säger han till Aftonbladet.

Annons