Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bara outsider i sprint

Annons

Ni som minns The Big Red Machine från 1980-talet vet att vi talar om en magisk sovjetisk superformation i ishockey. De vann allt under väldigt många år.

Det norska skidlandslagets första presskonferens inför skid-VM, påminde om något liknande. Inte bara färgen på tävlingsdresserna överensstämmer. Här finns också kvalitéer utöver det vanliga.

På rak fråga till Marit Björgen svarade hon att, "sprinten är min sämsta guldchans". Sen duckade hon visserligen inför följdfrågor om hon tar sex guld. Men hennes svar kring sprinten ger en vink om vilka möjligheter hon faktiskt ser för egen del. Hon känner sin kapacitet.

Sen ska vi bara inte tala om alla krav som de norska journalisterna ställer. De ser presumtiva guldmedaljer i varje gren, oavsett det handlar om längd, backe eller nordisk kombination.

De här förutsättningarna är viktiga att ha med i bagaget när vi torsdag förmiddag går in i skarpt läge och sprintprologen rullar i gång.

Sverige och den övriga skidvärlden möter The Big Red Machine, som jagar revansch från Sotji. Det var där Sveriges osannolika medaljskörd höll på att förorsaka landssorg i vårt västra grannland.

Sprint är annars en bra svensk mästerskapsgren. Vi har OS-guld, VM-medaljer och även om nu Emil Jönsson haltar fram som ledare efter sin skada, finns två möjliga finalister. Falusonen Calle Halfvarsson kommer att bäras fram av en mullrande publikmassa. Sen ska vi heller inte glömma att Teodor Peterson är regerande OS-silvermedaljör. Där finns kapacitet.

Men åter igen: Norge har bröderna Tomas och Petter Northug, plus Hattestad och Eirik Brandsdal. Den sistnämnde är en av få som regelrätt slagit Petter Northug i en klassisk spurt.

Förresten finns fler hemmahopp för publiken att heja på. Stina Nilsson är också från Falun och flera gånger denna vinter är hon den som faktiskt utmanat Marit Björgen i sprint.

Tillåt mig ändå tvivla på att Stina redan nu räcker till ett VM-guld. Björgens styrka väger tyngst i de tuffa uppförsbackarna.

Glöm inte heller Ida Ingemarsdotter vars tävlingsdjävul är någonting utöver det vanliga när hon känner medaljvittring.

Sen tillkommer skidval och vallning. I rådande blidväder måste både klister och glid vara superperfekt för de serviceteam som tänkt sig lotsa fram medaljörer.

"Glidet kan bli extremt avgörande", sa förre sprintstjärnan Mats Larsson till mig häromdagen. Han syftade på den långa glidbacke utför som föregår upploppet.

Kampen avgörs alltså lika mycket i vallabodarna som längs banan. Det är något som alla nog måste acceptera, även om vi kan tycka väldigt olika om längdskidåkningens utveckling mot mer och mer av materialsport.

Annons