Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige fortsatt en stormakt – men Northug regerar

Två guld, fyra silver och tre brons: Där har Ni Sveriges medaljskörd från ett skid-VM med succéstatus kring både svenska resultat och publiktillströmning. Sämre var det med banorna. Det blida vädret ställde till det. Underlaget på femmilen var bitvis parodiskt.

VM-kung: Petter Northug, som med fyra guld på sex starter var ännu bättre än vad även han själv vågat hoppas på. I femmilen såg han mer eller mindre halvdöd ut i 48 kilometer – ändå vann han. Det är hans signum

Förste utmanare: Johan Olsson som tog guld, silver och brons i nämnd ordning på lika många starter. Han fyller snart 35 år, ändå är han kapabel att ge de yngre en rejäl match. Olsson satte färg på femmilen tillsammans med Anders Södergren. Han var knappast glad över bronset på prispallen – men så är det med de bästa – där räknas bara segrarna..

VM-drottning: Therese Johaug som med sina tre guld blev mästerskapets främsta kvinna. Hennes uppvisning i lördagens tremil var imponerande. Ingen kan som Johaug gå ut stenhårt och hålla samma fart distanserna igenom.

Förste utmanare: Charlotte Kalla, som likt Johan Olsson klarade av att ta tre medaljer med brons, guld och silver i stafetten. Kallas guld på 10 kilometer fritt, fick hela Lugnet att koka och mästerskapet att lyfta till oanade höjder. Kallas klassiska åkning är bättre än någonsin vilket bronsmedaljen på tremilen skvallrar om.

VM:s största bom: Norges damer hade ingen chans i fristilsloppet efter en monumental miss i vallningen.

VM:s mest utskällde: Vice banchefen Thomas Wassberg fick utifrån sin kändisstatus ta emot mesta kritiken över de lösa banorna. Men han utförde egentligen bara order uppifrån och hade som hela VM-organisationen ingen tumme med vädergudarna.

Svenska överraskningar: Sofia Blekkur, Mora, och Maria Rydqvist, Älvdalen, fick varsin stafettmedalj. Blekkur fick sitt internationella genombrott och reserven Rydqvist gjorde flera ypperliga lopp.

Svensk VM-floppare: Calle Halfvarsson kom till mästerskapet på hemmaplan, men förmådde aldrig leva upp till trycket som den store favoriten i det svenska laget. "Bara" ett stafettsilver var inte alls vad han räknat med.

Till sist måste vi än en gång framhålla det svenska ledargarnityret där alla från vallabodarnas serviceteam till förbundskapten Richard Grip, har nått stor framgång under två intensiva veckor.

Nio svenska medaljer, varav två guld, är ett slutfacit som vittnar om att medaljregnet i Sotji, (elva), inte alls var någon tillfällighet.

Sverige är fortsatt en stormakt i längdskidsammanhang och Stina Nilsson, (tre silver) är snart i Kallas klass, minst.