Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige (och Härjedalen) till final i curling-EM

/

Sverige är klart för EM-final i curling. I semifinalen mot dittills obesegrade Norge blev det seger för lag Niklas Edin med 8–7 efter skiljeomgång. I laget finns Christoffer Sundgren från Sveg.

Annons

När lagen möttes i grundserien vann norrmännen klart. I semifinalen fanns ett helt annat fokus hos skippern Niklas Edin och hans manskap.

– Ja, verkligen. Och vi fick en bra inledning och kunde sedan föra matchen, säger Niklas.

Lag Edin tog en trepoängare i den tredje omgången och "stal" sedan poäng när Thomas Ulsrud hade fördel av sista sten i både den fjärde och femte omgången.

Sverige ledde med 5–2 halvvägs in i matchen, men efter en svensk miss i sjunde omgången stod det plötsligt 5–5 och det var nerv i matchen igen.

– Vi hade en hel del otur som bäddade för deras trea. Vi kanske var lite väl giriga där och skulle ha spelat lite enklare, men gick för att avgöra matchen direkt. De tog vara på den chansen, men vi kom tillbaka och spelade riktigt bra på slutet, säger Niklas Edin.

Lag Edin gick fram till 7–5 i den nionde omgången, men Norge kvitterade till 7–7.

Semifinalen fick avgöras med en skiljeomgång och där hade svenskarna fördel av sista sten.

Den favören utnyttjade Niklas Edin, som inte darrade i avgörandets stund. 8–7 till Sverige innebar Norges första förlust i turneringen.

Lag Niklas Edin och norska Lag Thomas Ulsrud känner varandra väl. Och än en gång gick det svenska laget segrande ur striden när det verkligen gällde. Lagen möttes i två prestigefyllda finaler förra säsongen och Sverige vann både EM och VM.

– Det här känns riktigt skönt och fullt jämförbart med de finaler vi vunnit tidigare. Det var så mycket press i den här matchen och vi har inte känt att vi kommit upp på vår bästa nivå medan norrmännen spelat bättre curling än på många år. Det kändes nästan mer nervigt och exalterande inför den här semifinalen än inför de finaler vi mötts i i VM och EM, säger Niklas Edin.

Det svenska laget har växt undan för undan i turneringen. Laget förlorade mot Norge, Schweiz, Tyskland och Finland i grundserien och tvingades till omspel mot Skottland för att klara en plats i semifinalen. Väl där visade svenskarna mästarklass.

I lördagens final får lag Edin möta Schweiz, som vann mot Finland med 10–4 i sin semifinal.

Schweizarna hade – precis som Sverige – fem segrar och fyra förluster i grundserien, där laget vann mot Sverige med 3–2. Finalen spelas i Esbjerg och inleds klockan 10.00 på lördagen.

Lag Edin är för övrigt nominerat till årets lag på Idrottsgalan. Galan äger rum 25 januari 2016.

Annons