Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige till semifinal efter straffdramatik mot USA

Det krävdes 120 minuter och tio straffar.
Till slut var den svenska superskrällen fullbordad.
Efter hjälteinsatsen mot USA spelar Sverige OS-semifinal på Maracanã på tisdag.

Annons

KRÖNIKA: Här kom den svenska OS-skrällen som vände upp och ned på fotbollsvärlden

1–1 efter förlängning gjorde att det krävdes straffar för att skilja lagen åt i jätterysaren på Mané Garrincha-stadion. Skulle hoppet om en blågul medalj leva vidare? Eller skulle det svenska OS-äventyret ta slut i Brasília? Straffläggning kallas ofta felaktigt för ett lotteri, snarare handlar det om ett psykologiskt spel utan dess like i fotbollsvärlden.

Hedvig Lindahl gav Sverige initiativet genom att rädda Alex Morgans straff. Lotta Schelin och Kosovare Asllani satte sina, innan Linda Sembrant stoppades av Hope Solo i tredje omgången.

Caroline Seger satte Sveriges fjärde innan Christen Press brände USA:s femte – och plötsligt stod Lisa Dahlkvist med en semifinalbiljett framför fötterna. Hon pallade trycket och hade snart hela det svenska laget efter sig i ett galet glädjerus.

Sverige hade detroniserat de regerande mästarna.

– Det är svårt att beskriva. Det var tyst och sedan exploderade det. Det här är unikt, säger förbundskapten Pia Sundhage efter skalpen.

Lisa Dahlkvist satte den avgörande straffen när Sverige besegrade USA.

Ett blågult avgörande var nära redan under ordinarie tid. 20-åriga inhopparen Stina Blackstenius sprang sig fri på en strålande djupledspassning från Lisa Dahlkvist, och sköt snyggt 1–0 intill bortre stolpen i 61:a minuten.Jublet efter målet sade det mesta.För det var inte direkt så att ett svenskt mål hade legat i luften. Sverige hade följt sin plan: backa hem, krymp ytor, låt gärna amerikanskorna ha mycket boll så länge den är en bit från det svenska målet.

Det funkade bra, riktigt bra.

– Vi visste att vi behövde försvara. Jag är inte förvånad men väldigt glad att det lyckades, att vi hade tålamod hela matchen, säger Sundhage.

USA uppträdde inte så sylvasst som man hade kunnat förvänta sig av ett lag som är regerande mästare i både VM och OS. Sverige – där Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani var tillbaka i startelvan – hade alltså tillräckliga vapen för att behålla 0–0-läget.

Men för att vinna? Linköpings-anfallaren Stina Blackstenius – hjälte när Sverige vann F19-guld förra året – såg till att hoppet väcktes. Tidigare i OS hade hon bara fått spela 21 minuter, nu fick Blackstenius chansen redan i 18:e minuten när klubbkamraten Fridolina Rolfö utgick skadad.

Hedvig Lindahl räddade en av USA:s fem straffar, och såg en annan skjutas över, i straffläggningen.

USA var skakat efter 1–0-målet från Blackstenius. Sverige gjorde sin överlägset bästa insats i OS och hade dessutom stödet från den brasilianska publiken, som buade och hånade Hope Solo för målvaktens zikarädsla så fort hon rörde bollen.Minuterna gick, när det plötsligt dök upp en amerikansk slumpchans. Via Jessica Samuelssons skalle hamnade bollen på fötterna hos Alex Morgan, som sköt 1–1 i 77:e minuten.

Efter målet såg Sverige ett tag ut som en boxare som hänger mot repen. USA grillade svenskorna, som via en blandning av tur och skicklighet lyckades ta matchen till förlängning. Där lyckades både USA (Carli Lloyd) och Sverige (Lotta Schelin) få ett mål felaktigt avvinkat för offside inom loppet av en minut.

Sedan kom straffavgörandet som tog Sverige till semifinal. Där väntar Brasilien eller Australien.

Annons