Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tankar inför nationaldagen

Även 2019 firar vi vår nationaldag i tacksamhet och glädje över att bo i ett land med demokrati, fred och frihet, dagligt bröd och gemenskap. Vi omfattar inte den nationalism som ser ner på andra folk och nationer. Vår syn på medmänniskor var de än lever och bor präglas i stället av den gyllene regeln "allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem". Vår uppgift är att bekämpa rasism, diskriminering och främlingsfientlighet i alla dess former. Därför vill vi också försvara alla människors rätt till ett liv i säkerhet och med värdighet.

Alltjämt gör sig kriget, terrorn och det skoningslösa våldet påmint. Det är lätt att känna vanmakt men låt oss inte förlora tron på att varje ord och handling av kärlek verkar fred och försoning på vår jord.

Likgiltigheten är den farsot som gör oss blinda så att vi inte ser att livets väv är vävd utan sömmar och döva så att vi inte hör ropen från systrar och bröder. Ändå är vi själva en del av väven liksom modern och barnet som flyr och spoven som ruvar på hjortronmyr.

Klimatförändringen är nog den största gemensamma utmaning som mänskligheten stått inför. Men det får inte gör oss uppgivna i missmod och handlingsförlamning. Även den längsta vandringen börjar med ett första steg. Vi måste öva oss i lyhördhet för skapelsens tilltal och ge röst åt de liv som saknar ord. Det kommer att innebära uppoffringar och förändringar av vår livsstil. Det är vi skyldiga dem som lämnade sin kärlek och möda i arv åt oss. Det är vi också skyldig dem som ska vandra här i fjäll och dalar efter oss.

Låt oss tillsammans finna vägar till upprättelse av människor och natur både i vårt eget land, det gamla och fria, och på den skimrande planet som är vårt gemensamma hem.

Se fjällsjön är stilla

vinden en viskning

som bara fjärilen känner

Renkalven följer travande

sin mor likt skuggan

och ljungpiparen hälsar

ett stenkast från stigen

som i skapelsens morgon

Låt oss be med ord av Desmond Tutu:

Herre välsigna vårt vackra fosterland, välsigna den underbara mångfalden av människor, kulturer och språk. Vi ber att vi blir ett land rikt på skratt och glädje, rättvisa och försoning, medmänsklighet, omsorg och generositet. Du vår skapare, välsigna vårt land med regn och sol, fred och hälsa, bröd och gemenskap och frid i själen. Amen

Bo Lundmark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Tidningen Härjedalen Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel