Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets andra på Myskoxcentrum - Helga har fått kalv

/

Glädjen är stor på Myskoxcentrum i Tännäs där Helga fått kalv. De tre senaste kalvarna hon fått har dött strax efter födseln, men det senaste tillskottet ser ut att klara sig bra. Och det verkar som att Helga är extra mån om den lilla kvigan.
– Hon är väldigt försiktig med den jämfört med tidigare kalvar, säger Hielke Chaudron, guide.

Annons

Redan på stigen upp mot utsiktsplatsen hörs råmandet från de väldiga urtidsdjuren. Det vankas lunch och tjurarna Kompis och Härje samt kon Neassa med kalven Fyris är redan på plats. Lite längre bort uppe i slänten skyndar också Helga till med sin nyfödda kalv, som ännu inte fått något namn. Kalven, en liten kviga, verkar skygg och håller sig intill sin mamma mest hela tiden. Men de kommer tillräckligt nära för att besökarna på dagens guidade tur ska få en fin syn på kalven som föddes den 30 maj.

– Nu har det gått en vecka och då är vi rätt säkra på att hon kommer att klara sig. Det är den första veckan som är kritisk, berättar Hielke Chaudron, en av guiderna på Myskoxcentrum i Tännäs.

Helga har fött sju kalvar men de tre senaste dog strax efter eller i samband med födseln. Enligt Hielke Chaudron handlar det om "enkla mekaniska fel" för att använda veterinärspråk. Kort sagt:

– Det är ingens fel, det är naturens gång.

Nu verkar det som att Helga är extra mån om den nyfödda kalven.

– Vi märker att hon är extra försiktigt med den här. Kalven i sig är inte skygg men morsan håller henne nära. Det är svårt att veta om det spelar någon roll att hennes tre tidigare kalvar har dött men vi tror att det kan vara orsaken, säger Hielke Chaudron.

Tidigare i maj fick Neassa kalv, en liten kille (på cirka 30 kilo) som heter Fyris så nu är det två kalvar i hägnet för första gången på flera år.

Vad ska den nyfödda kalven heta? Tidningen Härjedalen har fått i uppdrag att ordna en namngivningstävling och behöver hjälp av våra läsare. Se annons i tidningen för instruktioner om hur du går tillväga. I potten ligger biljetter till Myskoxcentrum.

Annons