Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Tillåt gårdsförsäljning

Den 1 juni lanserades tre ölsorter från Härjebrygg i Tännäs på Systembolaget i Sveg och Funäsdalen, samt på beställningssortimentet. Detta är välkommet och viktigt för det lokala företaget som nu får en bättre möjlighet att sälja sina produkter.

Annons

Det har visat sig vara ett stort intresse för lanseringen, av förståeliga skäl. Mikrobryggerierna är fortsatt på frammarsch i Sverige och intresset för hantverksbrygd öl är större än någonsin. Men den svenska alkohollagstiftningen sätter dock fortfarande käppar i hjulet för möjligheterna till försäljning för mikrobryggerierna. Det är därför hög tid att Sverige inför gårdsförsäljning.  

Sverige har som ett av få länder i Europa inte gårdsförsäljning. Alltså möjligheten att kunna köpa med sig produkter från ett bryggeri eller en vingård som man besöker. Alkohollagstiftningen i Sveriges närområde börjar allt mer att luckras upp, det syns tydligt i våra grannländer som även de har haft en mer strikt reglerad alkoholmarknad. I Finland kommer det att bli tillåtet att sälja starköl i livsmedelsbutikerna och de ska även öppna upp för gårdsförsäljning. I vårt andra grannland Norge så har den borgerliga regeringen föreslagit att gårdsförsäljning av vissa produkter upp till 22 volymprocent ska genomföras. 

När även våra grannländer, med liknande reglerade system, öppnar upp för en friare marknad så är det hög tid att även Sverige gör det. Gårdsförsäljning av vin och öl skulle vara ett utmärkt första steg att ta. Redan idag så kan bryggerier med särskilda tillstånd sälja smakprover om 15 cl/ styck i tillbyggda restaurangavdelningar. Däremot kan inte besökare köpa med sig någon av bryggeriets produkter. Det vore snudd på befängt att hävda att den typen av handel som gårdsförsäljning innebär skulle vara ett hot gentemot folkhälsan, det skulle snarare uppmuntra till en mer hälsosam alkoholkultur. Forskning visar dessutom att alkoholkonsumtionen bland unga minskar och att konsumtionen av starksprit minskar till förmån för alkoholsvagare produkter, sannolikt mycket tack vare mikrobryggerierna. 

Om vi vill att näringen och kulturen kring mikrobryggerier ska vara kvar och levande i Sverige så är det av stor vikt att vi ger dem bättre förutsättningar för att verka och expandera. 

 Joel Nordkvist (M) - Kommunstyrelsen Östersunds kommun 

Victor Ericsson (M) - Oppositionsråd Härjedalens kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons