Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalspartiet vill att härjedalingar ska bli nationell minoritet

I en motion till kommunfullmäktige vill Härjedalspartiet att kommunen ska arbeta för att härjedalingar ska bli en nationell minoritet.
– Det här är helt allvarligt. Dag efter dag ser jag hur våra rättigheter minskar, säger partiledaren Olle Larsson

Annons

Den befolkning som före freden i Brömsebro 1645 hörde till Norge (som löd under Danmark) i det som Härjedalspartiet kallar för det södra fjällområdet, har sin egen kulturella och språkliga särart, enligt partiets motion till kommunfullmäktige. Befolkningen delar en historia av jakt, fiske och fjälljordbruk, en kultur som enligt Härjedalspartiet har existerat sedan förhistorisk tid.

Men efter att Sverige tog över har det bara blivit sämre, enligt partiledare Olle Larsson.

– Frågan berör hela södra fjällområdet, även Jämtland och norra Dalarna så det är angeläget att samverka. Den här motionen hade aldrig behövts skrivas om Sverige hade behandlat alla medborgare på samma vis.

Var ska man dra gränsen för vem som är härjedaling? Det har ju skett en hel del in och utflyttning av människor sedan 1600-talet.

– Det handlar inte om att dra gränser mellan människor. Motionen handlar om att skapa förutsättningar för en rättvis politik som bygger på historiska fakta och demokratisk grund. Vi menar att minoritetspolitiken ska ge vårt kulturområde och härjedalingarna möjlighet att bevara, främja och utveckla vårt språk och vår kultur.

Idag har Sverige fem nationella minoriteter, samer, finnar, tornedalsfinnar, romer och judar. Samerna räknas också som ursprungsbefolkning och har utifrån den statusen särskilda rättigheter när det gäller renskötsel stora delar av den svenska fjällvärlden. I Härjedalspartiets motion nämns inget om det, men det är tydligt att det finns en udd i motionen, riktad mot just rennäringen.

– Vi ser ju hur det är i exempelvis Högvålen, staten köpte in marken från fjällbönderna, med hot om tvångsinlösen och delade ut den till renägarna. Staten har kört över den ursprungliga norska befolkningens rättigheter, säger Olle Larsson.

Om, mot förmodan, härjedalingar skulle bli en egen nationell minoritet, vad skulle det få för konsekvenser?

– Vad gäller grunderna för minoritetspolitiken är det inget som skiljer folket i Härjedalen, Jämtland och Särna-Idre från redan identifierade minoritetsgrupper, exempelvis tornedalingar och sverigefinnar. Motionen utgår från vår historia och vårt syfte är att ge härjedalingarna en form av upprättelse. Om inte Härjedalen-Jämtland och det övriga södra fjällområdet uppmärksammas i minoritetspolitiken så måste vi fråga oss varför staten i så fall negativt särbehandlar vårt folk och denna region, säger Olle Larsson.

Olle Larsson är partiledare för Härjedalspartiet.
Annons